Președintele PSD susține că în programul de guvernare, care are valoare de lege, nu există această intenție, dar a recunoscut că, în urma unei analize, contribuțiile la Pilonul II de pensii ar putea fi suspendate o perioadă.

Deosebit de nervos și acuzând presa de minciună pentru că a scris că PSD intenționează să desființeze sau să naționalizeze Pilonul II de pensii, Liviu Dragnea a declarat că plata ”poate fi sau nu suspendată” în urma unei analize, ”ca să nu se încurce calculele”.

Liderul social-democrat a menționat un articol din Codul Penal care definește infracțiunea de comunicare de informații false: ”Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani”.

"O informație de acest gen, care este sută la sută mincinoasă, poate destabiliza într-adevăr economic și social România și poate aduce atingere securității naționale. Nu știu ce a spus dl șef de la Prognoză. O guvernare se exercită în baza unui program de guvernare aprobat în Parlament și care este public. În ceea ce privește Pilonul II de pensii, obiectivele noastre au fost asumate și susținute și sunt susținute în continuare și anume primul obiectiv este ca în următoarea perioadă Ministerul Muncii și nu numai să finalizeze o analiză riguroasă, exhaustivă a tuturor datelor financiare, pentru a se putea prezenta tuturor cetățenilor României informațiile financiare referitoare la nivelul de pensii pe care îl va avea un cetățean român care este doar în pilonul I și nivelul de pensie pe care îl va avea un cetățean care este și în pilonul I și în pilonul II. Al doilea obiectiv este ca cetățeanul român, odată informat, să aibă posibilitatea să opteze unde consideră dumnealui personal că este mai bine să rămână - doar în pilonul I sau și în pilonul I și în pilonul II", a declarat Dragnea, după ședința Biroului Permanent Național al PSD.

”E doar o chestiune financiar-contabilă”, a spus Liviu Dragnea, în prima reacție după apariția documentului Comisiei de prognoză care include și intenția de a suspenda de la 1 iulie până la sfârșitul anului contribuțiile la Pilonul II de pensii. 

El a spus că PSD vrea doar să le ofere oamenilor posibilitatea de a opta între Pilonul I și Pilonul II: ”De ce deranjată această dorință a noastră ca românii să fie bine informați? ...Când deranjează dreptul la opțiune, e ceva putred”.

Fostul premierul social-democrat Victor Ponta a scris pe Facebook că va face plângere penală dacă Guvernul se atinge de banii din Pilonul II:

HotNews scrie însă că și Guvernul Ponta a luat în calcul naționalizarea Pilonului II de pensii în 2013.

Naționalizarea Pilonului II de pensii a mai fost luată în calcul în 2013, când Guvernul Ponta informa FMI și Comisia Europeană că a început ”o analiză exhaustivă” pentru a evalua performanța Pilonului II de pensii. Într-o analiza a sistemului de pensii din România realizată în acel an de Comisia Națională de Prognoză, document obținut acum de HotNews.ro, se arăta că dezvoltarea pilonului II a fost un succes, cu randamente bune peste inflație. În iulie 2014, premierul Ponta anunța că a decis să nu naționalizeze fondurile private de pensii, ci să le lase să investească.