Liviu Dragnea a spus că social-democrații contabilizează declarațiile celor care îi dau lecţii de suveranitate, le contabilizează, dar nu se vor lăsa ”foarte mult influenţaţi”.

După ce Emmanuel Macron a declarat într-un interviu că ”unii în România” atacă independența magistraților, salutând în acest context „munca preşedintelui român” Klaus Iohannis, care „ţine lucrurile sub control”, Liviu Dragnea a declarat luni că n-are de unde să știe la ce s-a referit președintele francez.

”Citesc cu atenţie tot ce spune preşedintele Macron, mai ales că am înţeles că are o relaţie specială cu domnul preşedinte Iohannis, deci sunt doi preşedinţi importanţi în lume şi acum a spus: în România sunt unii care se opun independenţei justiţiei sau care vor să afecteze independenţa justiţiei. Neavând fir direct cu domnul preşedinte Macron şi nici nu am participat la întâlnirea secretă dintre ministrul de Externe (francez - n.r.) şi procurorul şef DNA, ceea ce bănuiesc că este uzual din punct de vedere diplomatic să aibă loc astfel de întâlniri între un ministru de Externe străin şi un procuror din România, nu am de unde să ştiu la ce s-a referit. Poate s-a referit la instituţii când a zis unii, poate unele instituţii vor să afecteze independenţa justiţiei, deci neavând informaţia completă nu am cum să comentez”, a spus președintele PSD, răspunzând unei întrebări.

”În acelaşi timp, am văzut tot în acea declaraţie - pe care noi am şi stabilit să le contabilizăm, vom face o carte de îndrumare şi de teze importante - acolo se mai spune un lucru important, care un pic contrazice ce spune mai sus, şi anume că crede în democraţiile puternice, în sensul că cei care au câştigat alegerile trebuie să-şi asume şi să decidă. În România cam noi am câştigat alegerile, dar n-avem de gând să decidem brutal, noi decidem tot timpul prin consultări şi ţinând cont foarte mult de ceea ce vine ca sfaturi, ca propuneri, ca idei, dar din zonele de bună credinţă. De la cei care vor să ne dea lecţii de suveranitate şi de cum să facem noi aşa cum nu fac ei le contabilizăm, dar nu ne lăsăm foarte mult influenţaţi”, a mai spus Dragnea.

Întrebat dacă vor fi făcute demersuri pe lângă Ambasada Franței, așa cum s-a întâmplat în cazul OUG 13, liderul PSD a negat, explicând că ”situația din România e foarte bine văzută, din moment ce au ambasador aici. Înțeleg că au informațiile corecte”.

El a susţinut că pe social-democraţi îi interesează să facă lucruri bune pentru români, nu lucruri care să dea bine la unii şi la alţii.