Întrebat de răspunsul Comisiei Europene, care a precizat că ştie foarte bine ce se întâmplă la Bucureşti în privinţa legilor justiţiei, preşedintele PSD a anunţat că o să prezinte în perioada următoare "o minciună transmisă oficial de aici".

"Înseamnă că e foarte bine", a replicat Liviu Dragnea, în momentul în care jurnaliştii i-au spus că Executivul european a transmis că ştie foarte bine ce se întâmplă în România.

"O să prezentăm o minciună transmisă oficial de aici, cred că e bine să ştie", a mai spus Dragnea, refuzând să dea detalii.

Miercuri, preşedintele şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker și Frans Timmermans, au spus, într-o declaraţie comună, că urmăresc "cu îngrijorare" evoluţiile recente din România legate de modificarea legilor justiției și a Codurilor Penale.

"Comisia face apel la Parlamentul României să regândească acțiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei și să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat. Comisia își reafirmă disponibilitatea de a coopera și de a sprijini autoritățile române în acest proces”, se arată în declaraţia semnată de cei doi lideri europeni.

În replică, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceau au trimis și ei o scrisoare celor doi, în care susțin că Executivul de la Bruxelles a fost incorect informat în privința transparenței dezbaterilor privind legile justiției.

Ei oferă ca argument pentru modificarea legilor Justiției "necesitatea transpunerii standardelor în materie de justiție la nivel european". Totodată, Dragnea și Tăriceanu vorbesc de recomandări ale Comisiei de la Veneția, deși acest organism nu a fost consultat, în pofida solicitărilor în acest sens venite și de la Comisia de la Veneția și de la Comisia Europeană.

La solicitarea mai multor instituţii media, Comisia a precizat joi că este "foarte bine infomată" în privința procesului parlamentar din România.