Eurodeputații aleși pe listele PSD au votat săptămâna trecută împotriva acțiunii cerute de Comisia Europeană împotriva Poloniei, deși propunerea a venit chiar de la grupul socialiștilor și democraților din Parlamentul European.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, referindu-se la votul din Parlamentul European în privinţa Poloniei, că instituţiile europene trebuie să fie mai „grijulii” cu statele membre, afirmând că „pedepse care să fie aplicate unor state membre nu ajută coeziunea”.

„Era o decizie foarte grea de luat de către oricine şi fiecare a cântărit-o foarte bine. Până la urmă am înţeles că nu a ieşit votul”, a spus Dragnea, potrivit Agerpres.

Parlamentul European cere guvernelor din UE să determine rapid dacă în Polonia există un risc de încălcare gravă a valorilor europene și să propună soluții, în cazul unui răspuns afirmativ. Plenul Parlamentului a aprobat joi - cu 422 de voturi pentru, 147 contra și 48 de abțineri - propunerea Comisiei Europene de a activa Articolul 7 din Tratatul UE (încălcări grave ale valorilor europene) și să ceară Poloniei să abordeze acest risc.

Deși rezoluția Parlamentului a fost elaborată chiar de un eurodeputat din Alianța Socialiștilor și Democraților (S&D) - al doilea grup ca mărime din legislativul european, la care sunt afiliații și europarlamentarii PSD - social-democrații români au votat împotrivă.

„Eu am un punct de vedere foarte conturat în această privinţă. Se vorbeşte de foarte mult timp şi vedem că au apărut discuţii în cadrul UE, se vorbeşte de un risc de a scădea coeziunea în cadrul UE, în astfel de situaţii eu cred că instituţiile europene trebuie să fie mai grijulii cu statele membre, mai atente cu statele membre, pentru că până la urmă cei mai importanţi sunt cetăţenii europeni care trebuie să simtă că instituţiile Europei în final lucrează pentru ei. Măsuri, pedepse care să fie aplicate unor state membre nu cred că ajută coeziunea”, a spus luni Dragnea.

„Toţi, eu îmi doresc ca UE să fie mai puternică, mai coezivă şi mai performantă şi să înceapă să aibă o componentă socială mult mai importantă şi să înţeleagă toată lumea că orice politică, orice pachet de politici publice europene trebuie să aibă în centru cetăţeanul. De asta cred că au votat aşa”, a adăugat liderul PSD.

El a mai spus că România nu are cum să ajungă în situaţia Poloniei şi că nicio ţară nu trebuie să ajungă în situaţia aceasta.

Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis a zis în trecut că, dacă parlamentarii PSD și ALDE continuă cu modificarea legilor justiției, România s-ar putea trezi în situația Poloniei, adică să fie analizată de Bruxelles pe tema încălcării grave a statului de drept.