După ce Klaus Iohannis a criticat execuția bugetară din primul trimestru, Liviu Dragnea și Gabriela Firea au ieșit la atac, acuzându-l pe președinte că a prezentat minciuni.

"Iohannis a prezentat o listă de minciuni (...) Este un limbaj sub nivelul unui preşedinte al României, dar e o decizie asumată şi fiecare va suporta consecinţele", a declarat luni seara, la Antena 3, Liviu Dragnea.

Klaus Iohannis a susținut luni o declarație de presă în care a criticat execuția bugetară din primul trimestru al acestui an, prezentând o serie de cifre privind veniturile la bugetul statului. Potrivit șefului statului, veniturile din diverse surse nu se ridică nici măcar la estimările făcute chiar de către guvernarea social-democrată.

"Suntem în creştere pe toate datele economice, toată evoluţia e pozitivă şi nu ne oprim aici. Cu toate piedicile puse de preşedinte, acest guvern îşi va implementa programul de guvernare. Această ieşire a preşedintelui a avut mai multe obiective - să încerce să justifice cererea de demitere a doamnei Dăncilă, legând-o de nişte date economice false şi de nişte miniciuni. Este foarte greu să nu realizăm că este o implicare politică a preşedintelui, cum nu ar trebui să aibă, constituţional, un preşedinte al României", a declarat Liviu Dragnea, adăugând că marți va avea loc o conferinţă de presă pentru a fi demontate "aceste informaţii nereale lansate de preşedinte”.

"Oamenii sunt confuzati din cauza acestor informaţii false repetate la nesfârşit. Doamna Dăncilă nu poate demisiona pentru că îl deranjează pe domnul preşedinte un program de guvernare care produce efecte bune şi genereaza creştere economică serioasă. Nu are de ce să demisioneze, nu putem să schimbăm premierul de câte ori vrea preşedintele", a mai spus Liviu Dragnea, potrivit News.ro.

Totodată, liderul PSD a criticat limbajul folosit de Iohannis, apreciind că este unul ”sub nivelul unui preşedinte al României, dar este o decizie asumată şi fiecare va suporta consecinţele".

Atac la siguranța națională

Preşedintele PSD a dat declarații și la România TV, unde a afirmat că şeful statului poate fi acuzat de atac la siguranţa naţională, în condiţiile în care a prezentat date economice incorecte.

"A venit foarte hotărât şi a vrut să arate că se pricepe şi la economie, şi la finanţe şi la fonduri europene. Ce spun eu e că au selectat câteva date cum le-au convenit, le-au prezentat într-o formă comunicaţională mai mult decât incorectă, ca să poate să meargă în final la demisia doameni premier Dăncilă. Preşedintele României şi-a făcut un obicei să transmită informaţii neadevărate pentru a induce o stare de teamă în economie, în populaţie, dar şi o stare de neîncredere în exteriorul ţării. Aşa ceva nu se face. Asta este un atac la siguranţa naţională. Nu sunt cuvinte mari, ci cuvinte corecte", a declarat Dragnea, potrivit Mediafax. 

Cu toate aceste acuzații, liderul PSD dă asigurări că social-democrații nu vor încerca să-l suspende pe președinte: ”Nu vrem să tulburăm ţara cu alte acţiuni constituţionale sau parlamentare, nu se poate sacrifica România pentru nişte dorinţe electorale. Este o linie roşie care nu trebuie trecută, indiferent de nemulţumire. (...) Nu avem de gând să mergem pe asta (suspendarea preşedintelui - n.r.). Toată presa înrolată, cu epoleţi şi alte grade tot încearcă să spună de ceva timp că am luat decizia de suspendare. Nu am luat decizia de suspendare şi nu ne interesează. Doar avertizăm că e bine. Să o lase mai jos pentru că produce efecte negative pentru această ţară despre care spune că o iubeşte foarte mult”.