Președintele PSD Liviu Dragnea susține că în București a fost un vot antipartide, cu excepția PSD, singurul partid care a înțeles ce se întâmplă efectiv în societate și ce așteptări au oamenii.

Liderul social-democrat a declarat, luni, într-o conferință de presă alături de toți cei șapte viitori primari din București, că prezența la vot a fost mai mică decât la precedentele alegeri, dacă se iau în calcul și "fantomele".  

 

Dacă discutăm de prezența la vot în mod real, procent calculat din românii care sunt prezenți în România, care trăiesc efectiv în România, prezența a fost mai mare,

a spus Dragnea, explicând că la nivel național PSD s-ar fi dus spre 60%, iar la București – spre 45%.

Întrebat dacă nu interpretează prezența la vot și rezultatul de la București ca fiind un vot antipolitic, Liviu Dragnea a declarat: "În București a fost și un vot împotriva partidelor politice, cu o singură excepție PSD. Asta arată că tot ceea ce am făcut noi în ultimele 8-9 luni de zile, abordarea politică pe care am avut-o, faptul că am înțeles din timp - primii, și se pare că singurii de până acum - în ce direcție și cu ce viteză se schimbă societatea, ce așteptări au oamenii, a făcut ca noi să avem această victorie zdrobitoare în București".

Dragnea a mai precizat că PSD a început să înțeleagă ce se întâmplă efectiv în societate și că procesul de modernizare a partidului nu este finalizat, dar va continua atât timp cât el va fi președinte.

"Vrem ca PSD să rămână singurul partid din România cu o atitudine pozitivă și de construcție", a subliniat liderul social-democrat.

Firea: Suntem oameni serioși, ne menținem oferta pentru Nicușor Dan

Întrebată dacă își păstrează oferta pentru Nicușor Dan de a fi viceprimar, Gabriela Firea a precizat că nu vede motive pentru a retrage oferta, în pofida refuzului liderului USB.

 

În ceea ce ne privește, contractul nostru este cu bucureștenii, alianța noastră principală este, de asemenea, cu bucureștenii, și cu cei care ne-au votat și cu cei care nu ne-au votat... Suntem în alianță politică cu UNPR și într-o colegialitate și un parteneriat cu ALDE, după finalizarea numărătorii voturilor împreună vom lua o decizie, dar – așa cum știți - noi suntem oameni serioși și, dacă am întins o dată o mână, nu cred că avem motive să o retragem,

a spus Gabriela Firea.

Ea a precizat că ultimele declarații făcute de Nicușor Dan, care și-a reiterat, luni seara, refuzul de a fi viceprimar, i-au pus puțin pe gânduri pe social-democrați, dar "PSD face alianțe doar în beneficiul bucureștenilor”.

La rândul său, Liviu Dragnea a spus că Firea a făcut o ofertă cinstită și corectă domnului Nicușor Dan, "exclusiv în interesul bucureștenilor".

"Am văzut aseară că domnul Nicușor Dan a refuzat în mod explicit această ofertă de colaborare în Consiliul General (...) Nu putem nici noi ca partid, nici doamna primar general să stăm cu mâna întinsă la nesfârșit dintr-un motiv foarte simplu: chiar avem treabă", a afirmat președintele PSD.

Majoritate PSD-UNPR în CGMB

Liviu Dragnea a declarat că Alianța PSD+UNPR are 24 de mandate, ALDE are 4, astfel că există posibilitatea formării unei majorități în Consiliul General al Municipiului București. 

În ceea ce privește situația de la sectoare, la 2, 3, 5 și 6, Alianța PSD+UNPR va putea face majoritate doar cu ALDE. Liderul social-democrat a explicat că se așteaptă numărătoarea finală la sectoarele 1 și 4, având speranța că și aici vor putea face majoritate doar cu ALDE.

Referitor la situația din țară, PSD are majoritate în 14 județe și va putea pune președinții de consilii județene, în alte 11 poate face majoritate cu ALDE, în 2 cu UNPR și ALDE.

"Mai sunt 3 sau 4 unde vom începem negocierile de mâine, unde avem șanse ca PSD să formeze majoritate împreună cu alte partide, cu excepția PNL și PMP", a spus Dragnea.

PSD a câștigat 19 reședințe de județ și are mai multe primării decât la precedentele alegeri, a mai spus președintele social-democrat.