Liviu Dragnea a declarat că PSD era pregătit ca anunțul președintelui privind desemnarea premierului să fie făcut astăzi.

”Noi eram pregătiți ca astăzi să fie făcut anunțul (privind desemnarea prim-ministrului - n.r.) pentru a avea Parlamentul pregătit pentru audierea miniștrilor și pentru votarea Guvernului. Îmi pare rău că nu a fost făcut anunțul astăzi. Am înțeles și că dorește mai multe discuții domnul președinte, fiecare cu ritmul lui”, a declarat liderul PSD, la scurt timp după ce Klaus Iohannis a anunțat că va purta noi discuții cu partidele, iar desemnarea prim-ministrului va fi făcută după Crăciun.

Întrebat dacă a fost anunțat de șeful statului înainte, Dragnea a negat, explicând că a aflat de la televizor: ”Probabil vrea să discute mai mult cu doamna Sevil Shhaideh”.

”Pe noi ne interesa ca acest guvern să fie instalat în acest an, este extrem de important și eram pregătiți. Nu cred că a mai fost vreodată Parlamentul configurat și așezat într-un termen atât de scurt. Repet, noi eram pregătiți ca mâine sau poimâine să puterm vota Guvernul în Parlament, inclusiv cu audierea miniștrilor”, a spus Dragnea.

”Așteptăm, am o oarecare emoție, pentru că nu s-a precizat în ce zi dpă Crăciun. După Crăciun este o perioadă foarte lungă”, a mai spus Dragnea, reamintind că PSD și-a propus formarea instalarea Guvernului până pe 31 decembrie și adoptarea bugetului până pe 15 ianuarie 2017.

Întrebat dacă are semnale că amânarea ar putea fi un refuz de a o desemna pe Shhaideh, Liviu Dragnea a răspuns: ”Nu, eu am ascultat cu atenție, președintele a menționat foarte clar constituirea unei majorități largi care susține această propunere, deci n-ar avea sens, după părerea mea, să facă altă propunere …vrea mai multe discuții”. 

El a reiterat că Sevil Shhaideh e singura variantă de premier a PSD-ALDE.

În ceea ce privește o eventuală suspendare a președintelui, liderul PSD a spus: ”Nu, așteptăm să vedem ce propunere face. Dacă o va numi pe doamna Shhaideh n-are sens o astfel de discuție. Hai să vedem. Deocamdată, sunt semne bune”.

Întrebat ce se va întâmpla dacă Iohannis va desemna pentru funcția de premier un alt membru PSD, Dragnea a spus că, dacă acesta ar și accepta, ar fi ”exclus imediat din partid”.

Pe de altă parte, Dragnea a avertizat Guvernul să nu uite că ”nu mai au posibilitatea să adopte decât măsuri cu privire la gestionarea treburilor curente”.

”De asemenea, îi sfătuiesc să nu mai fie atâta agitație cu unele proceduri de angajare prin ministere, de numiri”, a spus liderul social-democrat.