PSD nu respinge ideea alegerilor locale în două tururi, dar nu cu câteva luni înainte de scrutin, a susţinut Liviu Dragnea, după întâlnirea cu premierul. Potrivit lui Dragnea, Cioloş ar exclude o schimbare a legii prin OUG sau angajarea răspunderii.

UPDATE 15:50

Mircea Geoană, președintele PSRO, a declarat  că din discuțiile cu premierul Dacian Cioloș a reieșit că acesta nu intenționează să recurgă la ordonanță de urgență sau la procedura asumării răspunderii Guvernului pe modificarea legislației electorale, potrivit Agerpres.

Mircea Geoană a subliniat că ar fi de datoria parlamentarilor să construiască o altă majoritate pe acest subiect.

După discuțiile cu PSRO, premierul Dacian Cioloș a plecat de la Vila Lac 1, unde au avut loc consultările, pentru a se întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis.

Întâlnirea cu UDMR a fost reprogramată pentru ora 17:00.

UPDATE 15:40

Preşedintele Mişcării Populare, Traian Băsescu, a declarat, după consultările cu premierul, că a susţinut asumarea răspunderii pentru un pachet de legi care să includă alegerea primarilor în două tururi, dar şi a şefilor de CJ, însă în opinia sa premierul nu se va implica în modificarea legii, transmite Mediafax.

UPDATE 15:20

Purtătoarea de cuvânt a UNPR, Luminița Adam, a anunțat, la Realitatea TV, că formaţiunea condusă de Gabriel Oprea va susține alegerea primarilor în două tururi de scrutin, dacă premierul va trimite în Parlament un proiect de lege în acest sens. 

"I-am spus premierului ceea ce am spus şi public în sensul că nu există niciun fel de argument pentru a tulbura procesul electoral printr-o iniţiativă legislativă care să schimbe regulile cu câteva luni înainte de data alegerilor locale”, a spus preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care s-a dus la consultări împreună cu copreşedinţii ALDE Călin Popescu-Tăriceanu şi Daniel Constantin.

UPDATE 15:00

"UNPR susține alegerile într-un singur tur de scrutin deoarece acestea sunt prevăzute de o lege organică. Aceasta a parcurs toate etapele, a fost dezbătută, votată în plenul Parlamentului și promulgată de președintele României. UNPR rămâne fidel principiilor pe care le-a afirmat întotdeauna, seriozitate, stabilitate și consecvență și ca atare respinge propunerea de modificare a legislației privind alegerea primarilor", se arată într-un comunicat al formaţiunii, după consultările cu premierul.

Dragnea a susţinut că PSD nu respinge ideea alegerilor locale în două tururi.

"Dimpotrivă, şi noi susţinem lucrul ăsta, numai că nu acum. Noi vrem să generăm o discuţie despre reformarea întregului sistem electoral, pentru că acum preşedintele este ales în două tururi, preşedintele de consiliu e ales din rândul consilierilor, parlamentarii sunt aleşi pe listă, iar primarii într-un tur”, a explicat liderul social-democrat.

El a mai spus că e nevoie de o coerenţă în ceea ce priveşte sistemul electoral, dar analiza ar trebui făcută, eventual, de noul Parlament.

Schimbarea acum ar reprezenta "un precedent periculos”, întrucât "ne putem trezi la toamnă că, prin septembrie-octombrie, vor veni liberalii cu altă propunere să spună că şi votul pe listă trebuie schimbat”, a afirmat Dragnea.

Acesta a susţinut că Dacian Cioloş le-a spus că "exclude şi varianta OUG şi varianta angajării răspunderii guvernului” şi că se mai gândeşte la alte opţiuni, dar după ce termină consultările cu partidele.

Pentru ALDE alegerea primarilor în două tururi e "avantajoasă”, a spus copreşedintele Călin Popescu-Tăriceanu, dar o schimbare a legii înainte de alegeri ar fi "un semnal foarte periculos pentru societate şi pentru modul de acţiune al guvernului”. 

PNL a insistat, la consultările cu Cioloş, asupra faptului că "menţinerea unui singur tur de scrutin la alegerea primarilor ar fi în detrimentul legitimităţii şi reprezentativităţii viitorilor aleşi, iar exerciţiul democratic ar avea de suferit”, se arată într-un comunicat.

Totodată, PNL reiterează apelul adresat celorlalte formaţiuni politice de a respecta principiul democratic al majorităţii în alegerea primarilor şi de a accepta modificarea legislaţiei electorale prin ordonanţă de urgenţă "cât mai repede cu putinţă”.

La negocieri, din partea PNL au participat copreşedintele Vasile Blaga, prim-vicepreşedinţii Adriana Săftoiu, Ludovic Orban, Gheorghe Flutur şi secretarul general Ilie Bolojan.