Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, sâmbătă, că o să propună o soluție de stingere a conflictului pe care speră ca premierul Sorin Grindeanu să o accepte în legătură cu ordonanța de urgență 13/2017 și că "se poate vorbi chiar de abrogarea OUG".

UPDATE

Fostul președinte Ion Iliescu a declarat, sâmbătă, pentru Mediafax, că protestele din ultimele zile reprezintă îl au drept cauză pe Klaus Iohannis, care ''a incitat strada și a provocat această anarhie''. 

"Este efectul incitării pe care a făcut-o președintele țării, care în loc să joace rolul de moderator și om al dialogului, a incitat strada și a provocat această anarhie la care asistăm cu toții. Este răspunderea totală a președintelui Iohannis și va trebui să dea socoteală țării pentru părăsirea rolului care îi revine prin Constituție - să fie moderator, nu incitator", a spus Ion Iliescu.

+++

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat că o eventuala adoptare a unei decizii de abrogare a Ordonanței de Urgență nr. 13/2017 va permite inițierea unei discuții serioase cu segmente largi ale societății.

"Eventuala adoptare a deciziei de abrogare a ordonanței ne va permite să avem o discuție serioasă cu segmente largi ale societății și cu întreg spectrul politic despre cum ne construim viitorul ca țară. România se află într-un blocaj grav din cauza abuzului de putere al anumitor instituții și autorități și va fi nevoie de o abordare lucidă și nepartizană pentru a găsi o rezolvare la această problemă. De aceea, voi propune de îndată tuturor celor interesați, partide, reprezentanți ai societății civile, mediul economic, să ne așezăm la aceeași masă", a precizat Tăriceanu, conform unei postări pe pagina de Facebook a ALDE.

+++

Un alt social-democrat care consideră că OUG privind modificarea Codurilor penale a fost o greșeală și spune că, dacă liderul social-democraților, Liviu Dragnea, o corectează, va face ce trebuie este senatorul PSD Ecaterina Andronescu.

"Sper să se găsească soluția cea mai profesionistă și corectă cu putință, în așa fel România să își vadă de drumul ei, așa cum cred că are dreptul fiecare dintre cetățenii acestei țări. Adică o Românie în care să ne putem crește copiii și nepoții, o Românie în care să putem spera că ziua de mâine este mai bună decât ziua de ieri", a declarat Ecaterina Andronescu, sâmbătă, la România TV.

"După opinia mea, cred că a fost o greșeală această ordonanță, a fost greșeală și pe fond și cred că dacă președintele Dragnea o corectează, face ceea ce trebuie", a spus senatorul PSD.

+++

Și ministrul de Intern, Carmen Dan, a susținut că este de acord cu "orice soluție care ar duce la detensionarea situației".

"Apreciez că orice soluție care ar duce la detensionarea situației este benefică", a declarat ministrul de Interne la Parlament.

Cât despre un eventual miting organizat de PSD, Carmen Dan s-a declarat convinsă că social-democrații se vor strânge într-o ședință de analiză și vor lua cea mai bună decizie, dar din perspectiva MAI, obiectivul este să se ia toate măsurile pentru a nu ajunge în situația să avem violențe în stradă.

"Noi încercăm să protejăm cetățenii, sens în care am transmis un set de recomandări pe toate canalele de comunicare ale ministerului, inclusiv prin Jandarmerie, Poliție și celelalte arme și rugăm cetățenii să aprecieze și să fie atenți la aceste semnale", a spus ministrul de Interne, întrebată dacă se așteaptă la violențe în stradă, în contextul în care PSD ar putea organiza un miting. 

+++

Vicepreședinte PSD și primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, printre primii lideri dintre social-democrați care a criticat OUG 13, a afirmat că abrogarea acesteia ar fi "o revenire într-o stare de normalitate, în felul acesta va reuși să arate României întregi că intenția este de a guverna corect"

"Să revenim din nou la un program de guvernare pe care l-am promis în 11 decembrie. Domnul premier Grindeanu trebuie să țină cont de această propunere. Eu nu mai am încredere în domnul Iordache. Nu dintr-un motiv personal pentru că nu ne-am cunoscut de foarte multe ori, dar dacă venea cu această propunere mai devreme cu siguranță s-ar fi rezolvat până în momentul de față", a spus Chirica pentru Digi24.

Un alt lider din PSD, Președintele Consiliului Național, Mihai Fifor, a confirmat că în partid există o presiune formidabilă pentru organizarea unei contramanifestații, dar și că "niciodată ceea ce a declarat președintele Liviu Dragnea nu a fost urmat decât de acțiune".

"Cred că ceea ce a afirmat astăzi e suficient de clar (...). Nu trebuie niciun moment să ne gândim că români înseamnă numai oamenii care ies la proteste. România e, din fericire, constituită din mult mai mult decât atât și atunci, presiunea din țară e formidabilă în favoarea organizării unei contramanifestații, unei manifestații de susținere a Guvernului Grindeanu, un lucru care devine tot mai greu de controlat, pentru că partidul este viu, se organizează în teritoriu. Nu ne-am dori ca prin organizarea unui astfel de miting să avem în stradă români contra români", a spus Mihai Fifor, la Digi24

+++

Liderii coaliției de guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, ar urma să se întâlnească, sâmbătă, cu premierul Sorin Grindeanu.

Dragnea: "O să propun o soluție de stingere a conflictului pe care sper s-o accepte premierul în legătură cu OUG. Eventual se poate vorbi chiar de abrogarea OUG"

Liviu Dragnea spune, legat de faptul că pesediștii vor să iasă în stradă, că partidul se organizează singur, iar "membrii și simpatizanții PSD nu mai pot fi ținuți în frâu, oamenii vor să iasă în stradă".

”Pot spune că membrii și simpatizanții PSD nu mai pot fi ținuți în frâu, oamenii vor să iasă în stradă  pentru a-și exprima dezaprobarea profundă față de mișcarea de inspirație soroșistă la care asistăm. Partidul se organizează singur. Simt că nu voi mai putea să țin în frâu, de la centru, presiunea din organizațiile din țară, care pot aduce în stradă, la București, aproape un milion de oameni", a afirmat Liviu Dragnea pentru DCNews.

"Ca urmare, am decis să mă întâlnesc cu partenerii de coaliție și cu premierul pentru a le propune o soluție de ieșire din impas. Oameni responsabili fiind, nu putem asista la sfărâmarea României din cauza iresponsabilității președintelui Iohannis."

Liderul PSD spune că votanții PSD sunt extrem de nervoși pentru că sunt "conștienți de valoarea votului lor și pentru că suntem împiedicați să punem în practică programul propus".

"O altă sursă de enervare este punerea în circulație de zvonuri potrivit cărora premierul va fi chemat la anchetă", a subliniat Dragnea.

Președintele PSD spune că ia în calcul chiar și abrogarea OUG 13/2017.

O să propun o soluție de stingere a conflictului pe care sper s-o accepte premierul în legătură cu OUG. Eventual se poate vorbi chiar de abrogarea OUG, dacă premierul acceptă. Cu speranța că acest lucru îi va convinge și pe membrii și simpatizanții noștri să nu iasă în stradă, escaladând tensiunile.

"Nu vreau să existe în conflict români contra români și să se rupă România în două. Pentru că nu se mai poate discuta cu argumente raționale, ci ne confruntăm cu o mașină de dezinformare incredibilă în timp ce România are nevoie de liniște și stabilitate pentru a putea înainta spre prosperitate, dezvoltare și democrație", a conchis Dragnea.

Liviu Dragnea ar urma să aibă o întâlnire cu premierul Sorin Grindeanu și conducerile PSD și ALDE, pentru a veni cu o soluție.

Anterior, social-democrații au anunțat că vor organiza un miting de susținere a guvernului Grindeanu, iar manifestația "autorizată" urmează să aibă loc în cursul săptămânii viitoare.

Social-democrații urmau să se întâlnească sâmbătă ca să decidă ziua și ora manifestației.

Acest lucru se poate întâmpla chiar și fără acordul lui Liviu Dragnea, care a cerut clar să nu se organizeze niciun miting în cadrul PSD.

"Nu am de gând să accept sau să dau posibilitatea colegilor noștri să organizeze vreun miting. Nu am de gând să scoatem în stradă un milion de oameni, pentru că ar fi o luptă între români și așa ceva nu accept”, a spus, joi, în conferința de presă, Liviu Dragnea.

Și Meleșcanu ia în considere reretragerea OUG

Ministrul de Externe, Theodor Meleșcanu, a anunțat, sâmbătă, că va merge la Bruxelles pentru a purta discuții referitoare la ordonanța de urgență de modificare a Codurilor penale, scrie Mediafax.

Ministrul de Externe nu exclude varianta retragerii ordonanței de urgență de modificare a Codurilor Penale. 

"Este una din idei, dar trebuie să vedem dacă există și alte posibilități. Bineințeles că ținem cont de mesajele care vin din străinătate, asta este în sarcina mea."

"Eu cred că este foarte normal să avem dialog cu partenerii noștri europeni și în acest scop voi fi luni la Bruxelles și vom avea ocazia să discutăm inclusiv pe textul respectiv. Deocamdată întâlnirile sunt în curs de perfectare, vor fi și oameni din Comisia Europeană, cu poziții responsabile. Punctul meu de vedere este foarte simplu: de a găsi o modalitate pentru a colabora împreună cu colegii noștri și partenerii noștri europeni la dezamorsarea acestei situații'', a mai afirmat ministrul de Externe.