Dreapta Unită, formată de USR, PMP și Forța Dreptei, a criticat miercuri dorința PSD-PNL de a comasa alegerile și a transmis că va apela la toate pârghiile legale și constituționale pentru a împiedica planul.

"Astăzi vorbim despre dispariția PNL și nașterea partidului unic PSDPNL. Alianța Dreapta Unită se va opune acestui partid unic și astăzi vă anunț oficial că vom avea candidați comuni la toate alegerile. Avem un obiectiv crucial. Nu îi vom lăsa să fure viitorul României. Ceea ce fac Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă este un furt. Se joacă cu democrația, încercând prin combinatorică să păstreze o putere pe care românii nu vor să le-o mai dea. România suferă, economia este aproape în recesiune, prețurile cresc, oamenii sunt în stradă zi de zi și singurul lucru de care sunt preocupați acești politicieni este cum să-și salveze scaunele", a spus Cătălin Drulă într-o conferință de presă susținută la Parlament.

El a mai transmis că "Drepata Unită se va opune și o să bată Stânga Comasată", acuzând PNL că a trădat electoratul de dreapta, antreprenorii și clasa de mijloc.

"Dreapta Unită este pregătită să câștige alegerile, indiferent cum le vor organiza", a continuat acesta.

Liderul PMP, Eugen Tomac, a numit comasarea alegerilor "un atac sălbatic la adresa democrației", afirmând că, în timp ce PSD și PNL "își unesc destinele pentru veșnicie în numele așa-zisului interes al cetățenilor, noi constatăm că acest lucru îl fac de frică".

Tomac a declarat că, dacă tot sunt atât de preocupați de ce vor românii, să trimită spre plenul Camerei Deputaților un proiect de lege pe care el l-a depus în 2018 și prevede reducerea numărului de parlamentari la 300.

"Îi cer domnului Simonis și celor care formează actuala putere să pună pe ordinea de zi a Camerei Deputaților acest proiect și să-l voteze. Așa demontrează că le pasă de români, pentru că deocamdată românii au primit doar taxe și impozite mai mari", a continuat acesta.

El a cerut și votarea unui alt proiect, depsus în 2019, privind alegerea primarilor în două tururi, susținând că "românii își doresc acest lucru".

Eugen Tomac a reamintit că în 2019, Klaus Iohannis a convocat un referendum pe justiție pentru a se opune PSD-ismului, astfel că acum îi cere președintelui să convoace pe 9 iunie un referendum privind eliminarea pensiilor speciale.

"Lângă două alegeri mai e loc și de un referendum și eu cred că românii s-ar bucura să se poată pronunța pe o temă care este de interes major", a spus Tomac.

Șeful Forța Dreptei, fostul lideri PNL Ludovic Orban, a spus și el că "Drepata Unită nu va sta cu mâinile în sân și nu va accepta acest atac mizerabil împotriva democrației".

Orban a susținut că o comasare a alegerilor va pune presiune pe oameni și va afecta "acuratețea opțiunilor".

"Am aflat pe surse că vor să modifice legea prin OUG, ceea ce agravează și mai mult abuzul pe care îl fac în materie de legislație electorală și drepturi și libertăți fundamentale. (...) În 2012, Guvernul Boc a adoptat o lege de comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare. CCR a declarat legea neconstituțională, cu argumente serioase, care sunt valabile și acum. (...) La data aceea, printre semnatarii contestației se aflau foarte mulți PSD-iști și PNL-iși care astăzi susțin public necesitatea comasării, deși în 2012 o considerau neconstituțională", a explicat Orban.

Ludovic Orban a anunțat că Drepata Unită va apela la toate pârghiile legale și constituționale pentru a împiedica planul PSD-PNL.

"Dacă vor veni cu un proiect de lege, îl vom ataca la CCR, dacă vor emite OUG, vom sesiza Avocatul Poporului, vom ataca în instanță atât OUG, cât și HG care vor fi emise", a mai adăugat acesta.

El a încheiat afirmând că sunt "pur și simplu ridicoli foștii mei colegi din PNL". El a ironizat și faptul că PNL a revenit la sloganul său din perioada interbelică, "Prin noi înșine", însă noul slogan ar trebui să fie "Prin noi înșine în PSD".