Președintele USR, Cătălin Drulă, a catalogat declarațiile ministrului Energiei, Virgil Popescu, despre așa-zisa "taxă pe soare" ca fiind unele "confuze" și că se află încă în funcție doar din cauza celor de la PSD.

"Această taxă pe soare de care USR a vorbit în ultimele zile este o sfidare la adresa românilor, în plină criză energetică. Am văzut niște declarații confuze, practic niște minciuni. În același timp, ministrul ne spunea că ne garantează, că nu crede că o să fie taxe, dar textul legislativ, ordonanța de urgență adoptată, spune că oamenii vor fi taxați și pentru energia pe care și-o generează singuri cu panouri fotovoltaice", a spus Drulă într-o declarație de presă la Parlament.

 

El a adăugat că Virgil Popescu este încă ministru doar din cauza celor de la PSD.

"Cei de la PSD, în septembrie, când USR și Forța Dreptei au depus moțiune de cenzură au făcut scut în jurul ministrului Virgil Popescu, așa că ieșirile de ieri și de astăzi ale PSD, care și-a dat seama ce pocinog a făcut acest guvern, care vrea să taxeze românii pentru soare, sunt complet ipocrite, când chiar dânșii sunt cei care au făcut scut în jurul acestui ministru", a adăugat acesta.

El a menționat și că nu obligă directiva europeană ca Guvernul României să taxeze prosumatorii, ci dă o posibilitate de taxare.

"Sunt multe alte directive europene care spun că „statul membru poate”. De la „statul membru poate” la un text de lege care introduce imperativ taxarea, chiar și din 2026, așa cum a spus ministrul astăzi, este o cale lungă", a explicat acesta.

"Este foarte grav că în timpuri de criză energetică, într-un moment în care România caută capacități noi de producție, dincolo de absurditatea taxării energiei generate pentru consum propriu, este un semnal care este dat industriei. Ce investitor, când proiectele pe energie sunt pe 15 ani, pe 20 de ani, pe 25 de ani, mai merge înainte cu investițiile, când știe că avem un astfel de guvern iresponsabil, care nu știe de unde să mai scoată bani și introduce acest „solărit”, această taxă pe soare, și știi că atunci când vei investi, poate peste un an sau doi, Virgil îți introduce un alt fel de impozit sau taxă și planul de afaceri este dat peste cap?", a conchis Cătălin Drulă.