Guvernul nu poate majora alocațiile din cauza lipsei de bani, susține premierul Ludovic Orban.

"Vom căuta o soluție. Nu ne putem permite dublarea alocațiilor. Este a doua dublare făcută după dublarea care a existat în legea bugetului din 2019. Vom da o garanție privind dublarea alocațiilor, dar va trebui să gândim un timing, un calendar", a spus Ludovic Orban la România TV.

El a mai spus că majorarea alocațiilor ar însemna cheltuieli de șapte miliarde de lei și "sunt foarte greu de suportat astfel de creșteri".

+++

Pe 3 iunie, Camera Deputaților a respins OUG a Guvernului prin care se amâna până la1 august creșterea alocațiilor pentru copii. 209 deputați au votat în favoarea respingerii, trei împotrivă, iar 98 s-au abținut.

OUG, care viza prorogarea până la 1 august a aplicării prevederilor Legii nr.14/2020 privind dublarea alocațiilor pentru copii, a fost respinsă la începutul anului și se senatori.

Legea prin care urmau să fie mărite alocațiile a fost promulgată pe 14 ianuarie de președintele Klaus Iohannis. Alocațiile trebuiau să fie dublate, de la 150 de lei la 300 de lei, începând cu 1 martie, dar Guvernul Orban a emis o OUG pentru a proroga termenul din cauza lipsei de bani.

Când s-a votat în Parlament legea la finalul lunii decembrie 2019, parlamentarii PNL și-au scos cartelele de vot pentru că nu au fost de acord cu proiectul.