În timp ce bulgarii privesc cu admirație lupta anticorupție din România, europarlamentari și politicieni români sunt tot mai deranjați de ea, comparând-o cu Inchiziția și dorind să interzică folosirea cuvintelor "penali" sau "pușcăriabili".

La dezbaterea "De 10 ani în UE: calea de urmat", organizată vineri la Ruse de către Biroul de Informare al Parlamentului European în România, în colaborare cu Biroul de Informare al Parlamentului European în Bulgaria, președinta unei asociații din Ruse a vorbit în termeni laudativi de lupta anticorupție din România, întrebând cum s-ar putea inspira și bulgarii din acest fenomen.

Întrebarea ei a rămas fără răspuns, europarlamentarii români prezenți la dezbatere preferând să lanseze atacuri la adresa justiției din România.

În opinia Mariei Grapini (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din PE), bulgarii și românii "ne criticăm mai mult decât alte țări din punct de vedere al corupției".

 

"Corupție există în fiecare stat. Prima mea problemă cu corupția - când eram în mediul de afaceri - am avut-o cu o firmă din Germania care nu mi-a plătit și nu mi-a mai plătit niciodată, pe urmă cu una din Italia. România a făcut niște pași, nu suficienți, acum avem în Parlament niște modificări pentru că noi vrem - și am ridicat această problemă și în PE - responsabilitatea magistraților și o vrem în toate statele membre, pentru că aici vorbim de piață internă. Până nu va exista responsabilitatea magistraților nu putem vorbi totuși de o îmbunătățire suficientă a modului de acțiune în justiție",

a declarat Grapini, membră a Partidului Puterii Umaniste.

Europarlamentara a argumentat că cetățeanul și întreprinzătorul răspund de semnătură, în timp ce magistratul – nu, "ca dovadă că România e pe primul loc la pierderea proceselor la CEDO și despăgubirea se face din buzunarele românilor".

Grapini a precizat că ar fi nedrept să spunem că nu au existat progrese în ceea ce privește diminuarea corupției.

Ea s-a referit și la modificarea legilor din justiție:

"Vrem să avem legi mai clare, să nu fie interpretate și să fie foarte clar – în viața mea nu am apărat un corupt - dar … nu sunt de acord cu arestări preventive fără probe și culeg după aceea probe. Trebuie întâi probe și după aceea arestare. Prrezumția de nevinovăție trebuie să funcționeze". 

Anticorupția = Inchiziție

Pe aceeași linie a mers și Victor Boștinaru (PSD, S&D), care a vorbit despre abuzurile luptei anticorupție, la care Comisia Europeană ar fi închis ochii în rapoartele MCV.

"Atunci când serviciile secrete realizează echipe comune cu magistrați, asta nu e nici democrație, nu e nici luptă anticorupție. Atunci când se produc abuzuri în numele așa-zisei lupte împotriva corupției, asta nu e luptă împotriva corupției și nu este nici democrație, așa cum există în mediul occidental. Lupta împotriva corupției e aceea în care o instanță judecătorească decide cine e vinovat și cine e inocent. Nu procurorul. Procurorul nu e judecătorul suprem. Nu există luptă împotriva corupției egală cu Inchiziția, aceste lucruri nu sunt compatibile", a declarat europarlamentarul social-democrat.

Boștinaru a vorbit și de " tăcerea uneori complice a Comisiei Europene, care în rapoartele MCV a văzut lucruri, a luat notă despre abuzuri, a luat notă despre violări, dar a preferat să nu spună nimic pentru că ceea ce venea de la Bruxelles pe MCV era sacrosanct, ca și cum legislațiile pe justiție din România și Bulgaria sunt legislații de drept divin și niciun muritor nu are voie să le atingă".

Eurodeputatul a apreciat că menținerea Mecanismului de Cooperare și Verificare reprezintă un eșec pentru România și Bulgaria, precum și un dublu standard: "Înseamnă umilirea celor două țări, înseamnă discriminare și produce efecte politice".

O opinie contrară celor doi europarlamentari S&D a avut Cristian Pârvulescu, conferențiar universitar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, care a explicat audienței, formată în special din studenți bulgari și români, că, în pofida unor progrese evidente, lupta împotriva corupției a rămas un obiectiv neatins.

 

"De ce unele țări au ceva cu România și Bulgaria privind intrarea în Schengen, dacă tehnic acestea sunt pregătite? Dar oare ofițerii de poliție de frontieră sunt pregătiți să reziste la primul corupător care o să le dea o sumă mai mare de 10 ori decât salariul lor lunar? Asta e o problemă legată de corupție, nimeni nu poate să garanteze acest lucru câtă vreme lupta anticorupție nu-și atinge obiectivele în cele două țări",

a afirmat Pârvulescu.

În ceea ce privește responsabilitatea magistraților, Cristian Pârvulescu a declarat că aceștia nu trebuie să răspundă pentru deciziile pe care le iau.

"Aceasta e o orientare iliberală a reformei justiției din România, care a fost criticată de asociațiile internaționale ale magistraților. Principiul e că statul e solidar cu funcționarul său, cu judecătorul. Dacă schimbăm acest lucru, o să transformăm judecătorii în niște oficiali fricoși care nu vor mai lua decizii de teamă că vor trebui să plătească", a avertizat el.

Parlamentarii, deranjați de folosirea cuvintelor "penali" și "pușcăriabili"

În acest timp, la București, parlamentarii doresc să taxeze declarațiile publice în care sunt folosite cuvintele "penali" sau "pușcăriabili". Mai mult, PSD cere și măsuri reparatorii pentru cei catalogați astfel, argumentul fiind că se încalcă prezumția de nevinovăție.

Potrivit Digi 24, inițiativa urmează să fie discutată începând de săptămâna aceasta într-o comisie specială condusă de Florin Iordache.

Totul a pornit de la declarațiile repetate ale președintelui Klaus Iohannis, care a susținut faptul că "persoanele cu probleme penale nu au ce căuta în primul rând al funcțiilor statului".

Deputatul PSD Ioan Dîrzu a afirmat că declarația președintelui despre penali și comunicatele anumitor parchete încalcă legislația europeană, spunând că termenii de "penali" sau "pușcăriabili" vor trebui să dispară din discursul politic.

El a cerut partidului său să aplice o directivă europeană privind prezumția de nevinovăție. La aceeași directivă a făcut referire și Șerban Nicolae, liderul de grup al senatorilor PSD: "În primul rând se va discuta probabil de chestiunea legată de prezumția de nevinovăție, de acea directivă europeană uitată oarecum la noi de dragul spectacolului, nu știu, de dragul unor interese". (Detalii, pe Digi24.ro)