În timp ce bulgarii privesc cu admiraţie lupta anticorupţie din România, europarlamentari şi politicieni români sunt tot mai deranjaţi de ea, comparând-o cu Inchiziţia şi dorind să interzică folosirea cuvintelor "penali" sau "puşcăriabili".

La dezbaterea "De 10 ani în UE: calea de urmat", organizată vineri la Ruse de către Biroul de Informare al Parlamentului European în România, în colaborare cu Biroul de Informare al Parlamentului European în Bulgaria, preşedinta unei asociaţii din Ruse a vorbit în termeni laudativi de lupta anticorupţie din România, întrebând cum s-ar putea inspira şi bulgarii din acest fenomen.

Întrebarea ei a rămas fără răspuns, europarlamentarii români prezenţi la dezbatere preferând să lanseze atacuri la adresa justiţiei din România.

În opinia Mariei Grapini (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din PE), bulgarii şi românii "ne criticăm mai mult decât alte țări din punct de vedere al corupției".

 

"Corupție există în fiecare stat. Prima mea problemă cu corupția - când eram în mediul de afaceri - am avut-o cu o firmă din Germania care nu mi-a plătit și nu mi-a mai plătit niciodată, pe urmă cu una din Italia. România a făcut niște pași, nu suficienți, acum avem în Parlament niște modificări pentru că noi vrem - și am ridicat această problemă şi în PE - responsabilitatea magistraților și o vrem în toate statele membre, pentru că aici vorbim de piață internă. Până nu va exista responsabilitatea magistraților nu putem vorbi totuși de o îmbunătățire suficientă a modului de acțiune în justiție",

a declarat Grapini, membră a Partidului Puterii Umaniste.

Europarlamentara a argumentat că cetățeanul și întreprinzătorul răspund de semnătură, în timp ce magistratul – nu, "ca dovadă că România e pe primul loc la pierderea proceselor la CEDO și despăgubirea se face din buzunarele românilor".

Grapini a precizat că ar fi nedrept să spunem că nu au existat progrese în ceea ce priveşte diminuarea corupției.

Ea s-a referit şi la modificarea legilor din justiție:

"Vrem să avem legi mai clare, să nu fie interpretate și să fie foarte clar – în viața mea nu am apărat un corupt - dar … nu sunt de acord cu arestări preventive fără probe și culeg după aceea probe. Trebuie întâi probe și după aceea arestare. Prrezumția de nevinovăție trebuie să funcționeze". 

Anticorupţia = Inchiziţie

Pe aceeaşi linie a mers şi Victor Boştinaru (PSD, S&D), care a vorbit despre abuzurile luptei anticorupţie, la care Comisia Europeană ar fi închis ochii în rapoartele MCV.

"Atunci când serviciile secrete realizează echipe comune cu magistrați, asta nu e nici democrație, nu e nici luptă anticorupție. Atunci când se produc abuzuri în numele așa-zisei lupte împotriva corupției, asta nu e luptă împotriva corupției și nu este nici democrație, așa cum există în mediul occidental. Lupta împotriva corupției e aceea în care o instanță judecătorească decide cine e vinovat și cine e inocent. Nu procurorul. Procurorul nu e judecătorul suprem. Nu există luptă împotriva corupției egală cu Inchiziția, aceste lucruri nu sunt compatibile", a declarat europarlamentarul social-democrat.

Boştinaru a vorbit şi de " tăcerea uneori complice a Comisiei Europene, care în rapoartele MCV a văzut lucruri, a luat notă despre abuzuri, a luat notă despre violări, dar a preferat să nu spună nimic pentru că ceea ce venea de la Bruxelles pe MCV era sacrosanct, ca și cum legislațiile pe justiție din România și Bulgaria sunt legislații de drept divin și niciun muritor nu are voie să le atingă".

Eurodeputatul a apreciat că menţinerea Mecanismului de Cooperare şi Verificare reprezintă un eşec pentru România şi Bulgaria, precum şi un dublu standard: "Înseamnă umilirea celor două țări, înseamnă discriminare și produce efecte politice".

O opinie contrară celor doi europarlamentari S&D a avut Cristian Pârvulescu, conferențiar universitar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, care a explicat audienţei, formată în special din studenţi bulgari şi români, că, în pofida unor progrese evidente, lupta împotriva corupției a rămas un obiectiv neatins.

 

"De ce unele țări au ceva cu România și Bulgaria privind intrarea în Schengen, dacă tehnic acestea sunt pregătite? Dar oare ofițerii de poliție de frontieră sunt pregătiți să reziste la primul corupător care o să le dea o sumă mai mare de 10 ori decât salariul lor lunar? Asta e o problemă legată de corupție, nimeni nu poate să garanteze acest lucru câtă vreme lupta anticorupție nu-și atinge obiectivele în cele două țări",

a afirmat Pârvulescu.

În ceea ce priveşte responsabilitatea magistraţilor, Cristian Pârvulescu a declarat că aceştia nu trebuie să răspundă pentru deciziile pe care le iau.

"Aceasta e o orientare iliberală a reformei justiţiei din România, care a fost criticată de asociațiile internaționale ale magistraţilor. Principiul e că statul e solidar cu funcționarul său, cu judecătorul. Dacă schimbăm acest lucru, o să transformăm judecătorii în niște oficiali fricoși care nu vor mai lua decizii de teamă că vor trebui să plătească", a avertizat el.

Parlamentarii, deranjaţi de folosirea cuvintelor "penali" şi "puşcăriabili"

În acest timp, la Bucureşti, parlamentarii doresc să taxeze declaraţiile publice în care sunt folosite cuvintele "penali" sau "puşcăriabili". Mai mult, PSD cere şi măsuri reparatorii pentru cei catalogaţi astfel, argumentul fiind că se încalcă prezumţia de nevinovăţie.

Potrivit Digi 24, iniţiativa urmează să fie discutată începând de săptămâna aceasta într-o comisie specială condusă de Florin Iordache.

Totul a pornit de la declaraţiile repetate ale preşedintelui Klaus Iohannis, care a susţinut faptul că "persoanele cu probleme penale nu au ce căuta în primul rând al funcţiilor statului".

Deputatul PSD Ioan Dîrzu a afirmat că declarația președintelui despre penali și comunicatele anumitor parchete încalcă legislația europeană, spunând că termenii de "penali" sau "puşcăriabili" vor trebui să dispară din discursul politic.

El a cerut partidului său să aplice o directivă europeană privind prezumția de nevinovăție. La aceeaşi directivă a făcut referire şi Şerban Nicolae, liderul de grup al senatorilor PSD: "În primul rând se va discuta probabil de chestiunea legată de prezumţia de nevinovăţie, de acea directivă europeană uitată oarecum la noi de dragul spectacolului, nu ştiu, de dragul unor interese". (Detalii, pe Digi24.ro)