Social-democrații au câștigat în mod clar alegerile din România, dar președintele Iohannis vrea să împiedice instalarea șefului PSD, condamnat cu suspendare, în fruntea Guvernului.

După ce au pierdut puterea în urmă cu un an, social-democrații revin în forță, după ce au obținut duminică în jur de 45% din voturi și intenționează să formeze o coaliție cu ALDE, ambele partide urmărind o încetinire a luptei anticorupție, scrie cotidianul elvețian Neue Zürcher Zeitung.

Liviu Dragnea, liderul PSD condamnat pentru fraudă electorală, dă semne că ar vrea să fie premier, ceea ce poate duce la declanșarea unui conflict cu președintele Klaus Iohannis, care a spus înainte de scrutin că nu va încredința unui condamnat penal formarea guvernului, mai scrie publicația elvețiană.

NZZ notează că succesul PSD se datorează ademenirii electoratului rural "cu promisiuni nerealiste".  

În ceea ce privește eșecul dreptei, una dintre cauze este "obstinația" cu care s-a agățat de ideologia anticorupție în detrimentul unor programe politice consistente.

"Faptul că politicienii dreptei au tins să se legitimeze prin «integritate» și «anticorupție» mai mult decât prin politici economice și sociale le-a fost fatal. Există un electorat preocupat cu predilecție de aspectul acesta «tehnic» al integrității, dar este vorba, în general, de un electorat restrâns, a cărui viață materială este pe deplin asigurată și pentru care miza politică stă mai mult în forma guvernării decât în conținuturile sale", comentează Deutsche Welle.

Tot Deutsche Welle apreciază că legitimitatea victoriei PSD și a scrutinului în ansamblu e minată și de blocarea dublă a accesului la vot a milioane de români din țară și din străinătate, "printr-o strâmbă reformă a legii electorale". Lege care a lăsat aceste milioane să fie reprezentate de un grup ridicol de restrâns, de numai șase parlamentari. 

Die Zeit notează că în locul lui Dragnea ar putea fi propus Vasile Dîncu, ministrul al Dezvoltării Regionale în guvernul tehnocrat, unul dintre puținii intelectuali apropiat de PSD și ocolit de scandaluri.

Rivalii PSD se tem că un guvern social-democrat va împiedica sistemul judiciar în lupta sa împotriva corupției.