EFOR: Doar 24% dintre candidații la alegerile locale sunt femei
La alegerile locale doar 24% dintre candidați sunt femei, arată o analiză realizată de Expert Forum. Procentul este apropiat de cel de acum patru ani, când 22% au fost femei.
Ca și în cazul anului 2020, cea mai mică proporție de candidate este la comune (23%), iar cea mai mare la municipii și în București este aproximativ o treime. La nivel de funcții județene s-au înregistrat 27% femei.
Cele mai puține candidate sunt la poziția de primar și președinte al consiliului județean (11%), iar cele mai mai multe candidate sunt la consiliul general (34%) și la consiliile județene (27%). Pentru consiliile locale, un sfert dintre candidați sunt femei, iar pentru Primăria Generală 22% dintre candidați.
Cele mai multe femei proporțional cu numărul total de candidați ai partidului se regăsesc pe listele SOS România (35%), REPER (33%), Pro România (30%), PUSL și Forța Dreptei, cu câte 28%. PSD are 22% femei candidați, iar PNL - 21%. La AUR, USR, UDMR și PMP candidatele reprezintă mai mult de un sfert.
Aproape 17% dintre candidații independenți sunt femei, arată analiza EFOR.
Cele mai multe candidate la consiliul județean raportat la numărul total de candidați din județ sunt în Galați (39%), Sibiu (35%) și Prahova (34%). Cele mai puține sunt la Vaslui și în județele Covasna, Harghita, Mureș și Vrancea.
Raportat la numărul total de candidați din județ, cele mai multe candidate la primării sunt în Constanța, Tulcea și Ialomița. Cele mai puține sunt la Covasna, Bistrița Năsăud, Gorj.
Cele mai multe candidate PSD sunt în Constanța și Arad, iar cele mai puține în Olt și Buzău, respectiv Bistrița Năsăud. Procentual, cele mai multe candidate PNL sunt în Harghita și Tulcea, iar cele mai puține în Giurgiu și Bihor, respectiv Sălaj.
În prezent, la nivelul administrației locale, procentul femeilor alese este de aproximativ 14%, deci mult mai mic decât al celor care au candidat.
La consiliile județene situația este mai diferită și poziționarea este mai dispersată, cu mai puține candidate pe primele locuri. La fel și la candidaturile pentru consiliul general.
Liste care nu respectă legislația privind reprezentarea ambelor sexe
EFOR a identificat 467 de liste depuse pentru consilii locale (3%) care nu respectă prevederile art. 7 din Legea 115/2015, adică nu asigură reprezentarea ambelor sexe pe listele electorale, dacă acestea includ mai mult de două persoane.
Dintre acestea, 18 nu includ niciun bărbat, iar restul nicio femeie.
Cele mai multe liste în această situație regăsesc în Timiș (47) și Maramureș (21).
Aproape un sfert din liste se regăsesc la AUR, care e urmat de PNL (41), PUSL (38) și PSD (30).
Chiar dacă numărul acestora a scăzut aproape la jumătate comparativ cu 2020, această situație ilustrează nerespectarea legislației în aprobarea acestor liste.
de Radu 22 Mai 2024 23:00