Consiliul Național al Elevilor a transmis o scrisoare adresată premierului Nicolae Ciucă și ministrului Educației, Ligia Deca, prin care cere "concretizarea tuturor propunerilor venite din partea profesorilor din România cât mai urgent posibil".

Scrisoarea trimisă luni vine în contextul în care astăzi ar trebui să înceapă înscrierea la examenul de bacalaureat, etapa de debut a calendarului celor mai importante examene naționale.

Citește și: Elevii și Ciucă, schimb de scrisori publice

"Din păcate, unii elevi din România nu vor avea această posibilitate, luând în calcul întregul context în care ne aflăm și probabilitatea ca resursa umană a unor unități de învățământ să nu permită organizarea optimă a acestui proces", se arată în scrisoare.

Elevii mai spun că finalul săptămânii viitoare marchează, cel puțin teoretic, conform calendarului în vigoare, încheierea cursurilor pentru elevii claselor a XII-a.

"Vocile acestor elevi, care nu cunosc încă modul în care le va fi încheiată situația școlară, trebuie ascultate în paralel cu susținerea noastră, a tuturor, pentru cadrele didactice. În acest sens, vă solicităm concretizarea tuturor propunerilor venite din partea profesorilor din România cât mai urgent posibil. De asemenea, ne dorim ca, pe termen scurt, să fie stabilită o procedură de urgență pentru înscrierea elevilor la examenul debacalaureat", conform Consiliului.

Elevii mai transmis că, potrivit legislației în vigoare, în procesul de înscriere sunt implicați profesorii diriginți ai claselor a XII-a și secretarul respectivei unități de învățământ. Astfel, pot apărea situații în care anumiți elevi din diferite clase și unități de învățământ nu se vor putea înscrie.

"În ciuda apelurilor noastre repetate la responsabilitate adresate Guvernului României, observăm cum situația nu este încă soluționată, iar incertitudinea din rândul elevilor din ani terminali crește cu fiecare zi în care această situație persistă. Singura modalitate prin care am putea reveni la normalitate și la calendarul inițial al examenelor naționale este implicarea reală a Guvernului României în a readuce echilibrul în sectorul de educație. Este evident că negocierile derulate până în prezent nu au conturat o soluție viabilă pentru conflictul existent. Atragem atenția asupra contextului critic în care ne aflăm și subliniem necesitatea de a purta un dialog constructiv cu sindicatele din învățământ", se arată în finalul scrisorii.