Președintele Franței, Emmanuel Macron, efectuează joi o vizită în România. În conferinţa de presă, cei doi au abordat chestiunea muncitorilor detaşaţi, fără a anunţa o înţelegere privind modificarea directivei.

UPDATE

În cadrul conferinţei comune de presă, referindu-se la directiva privind muncitorii detaşaţi, preşedintele Emmanuel Macron a declarat că există o voinţă comună de a lucra împreună, precizând că e sigur că se va ajunge la un acord privind modificarea legislaţiei europene până la finalul acestui an.

El a mai explicat că revizuirea directivei şi propunerile franceze nu înseamnă că transportatorii români vor fi împiedicaţi să lucreze în spaţiul european.

În opinia sa, actuala directivă oferă un cadru prea slab, care permite companiilor din Franţa să angajeze cetăţeni din alte state membre, la costurile din acele state, ajungându-se astfel la o concurenţă neloială:

"Problema directivei privind detașarea lucrătorilor este că astăzi propune un cadru prea slab și astfel conduce ca angajatori, companii din Franța, să angajeze cetățeni din alte state europene, în general din țări cu costuri reduse, la costurile din ţările de origine. Astfel, venind în contradicție cu ideea pieței unice, făcând o concurență neloială lucrătorilor francezi și doresc să punem capăt acestui sistem, care nu reprezintă spiritul Uniunii Europene şi este de neînţeles pentru concetăţenii noştri. Așadar, trebuie să ajungem la un nou acord pentru ca următoarea directivă să limiteze perioada de timp în care se poate detașa un lucrător, să întărească constrângerile, aceeași muncă să fie remunerată în mod egal în aceeași țară și să întărească și partea de control și am reamintit că vom întări Parteneriatul dintre noi pentru ca un control mai ferm să poată fi activat".  

Întrebat dacă va exista un Frexit în cazul în care Parisul nu obţine modificarea directivei, Macron a exclus acest lucru.

Liderul francez a explicat că obiecţiile Parisului nu au legătură şi cu transportatorii rutieri:

"Vorbim de două lucruri diferite. Franţa nu scoate transportul rutier din acord. Şi vom continua să vorbim despre acest lucru, dar sunt două subiecte diferite. Când vorbesc despre transportatorii rutieri francezi care recrutează români, aceştia intră în acordul pe care sper să-l obţinem pentru că este vorba despre o formă de muncă detaşată, lucrători detaşaţi. Dacă un transportator rutier francez angajează la costuri salariale româneşti şoferi români în Franţa, acest lucru intră în cadrul directivei privind transporturile şi va fi acoperit de acordul la care sper să ajungem până în luna octombrie. Deci acest lucru nu a fost scos din acord. Este vorba despre problematica detaşării lucrătorilor".

La rândul său, întrebat dacă s-a ajuns la un acord în această privinţă în cadrul convorbirilor, preşedintele Klaus Iohannis a spus că trebuie să se evite simplificarea lucrurilor.

 

Şeful statului a explicat că există o mare nemulţumire în Franţa, deoarece sunt lucrători care aparent încearcă să eludeze sistemul, iar de cealaltă parte sunt foarte mulţi est-europeni, inclusiv români, care vor să lucreze în Franţa, Germania sau Spania.

"Dacă această directivă a produs astfel de disensiuni şi a produs astfel de divergenţe de abordare nu înseamnă că oamenii din Franţa nu au dreptate sau că oamenii din România nu au dreptate, înseamnă că directiva nu este suficient de clară şi nu este suficient de bună. În acest sens, am fost amândoi, încă din iunie, de acord că specialiştii trebuie să discute pentru a face directiva mai clară, mai bine aplicabilă şi mai eficientă pentru toată lumea", a spus Iohannis, adăugând că nimeni nu doreşte să înlăture competiţia sau piaţa liberă.

***

Una dintre chestiunile importante aflate pe agenda discuţiilor este cea a muncitorilor detaşaţi.

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat miercuri că au fost înregistrate progrese în aceste sens în cadrul convorbirilor avute cu liderii politici din Austria, Cehia şi Slovacia, relatează Reuters.

După minisummit-ul care a avut loc miercuri, la Salzburg, Macron a declarat că s-au făcut progrese "reale" în vederea ajungerii la un compromis în octombrie.

Uniunea Europeană încearcă să rezolve disputele dintre statele vestice şi cele estice în privinţa muncitorilor detaşaţi şi speră la o soluţie până în luna octombrie.

Macron vrea să se renunţe la actualul sistem în care muncitorii detaşaţi sunt trimişi în alte state membre cu contracte care trebuie să le garanteze salariul minim al ţării-gazdă, dar cu taxe şi contribuţii sociale plătite în ţara sa de origine.  

În opinia preşedintelui francez, sistemul creează o competiţie incorectă, care afectează state bogate, precum Franţa şi Austria, aceasta din urmp învecinându-se cu patru state estice.

Potrivit Reuters, Macron a reuşit să obţină sprijinul Cehiei şi Slovaciei în această chestiune.

Mai rămân România şi Bulgaria, dar momentan Bucureştiul nu dă semne că ar accepta.

***

Șeful statului francez se a întâlni cu Iohannis la Palatul Cotroceni pentru a dezbate teme legate de dezvoltarea și aprofundarea relației bilaterale de parteneriat strategic, precum și pe principalele subiecte aflate pe agenda europeană, internațională și de securitate, anunță Administrația Prezidențială.

Cei doi șefi de stat vor susține o conferință de presă comună, apoi Macron va merge la Palatul Victoria pentru discuția cu Mihai Tudose.

Președintele Franței se reîntâlnește cu Klaus Iohannis pentru o vizită la Muzeul Satului, apoi va participa la o recepție, la Cotroceni.

Preşedintele francez va pleca din România în Bulgaria în cursul serii de joi. Emmanuel Macron efectuează un turneu în Austria, România și Bulgaria, după care va găzdui o reuniune cu liderii Germaniei, Italiei și Spaniei.