Românii sunt printre cei mai optimiști în privința viitorului UE - 52%, în timp ce media europeană este de 32%, potrivit unui Eurobarometru al Parlamentului European publicat miercuri.

Față de octombrie 2017, optimismul românilor în viitorul Uniunii Europene a crescut semnificativ, acum șapte luni doar 38% declarând că au încredere în evoluția lucrurilor. 

O creștere se observă și în ceea ce privește aprecierea apartenenței la UE. 59% dintre români sunt de părere că apartenența României la UE este un lucru bun, în creștere cu 11 puncte procentuale față de octombrie anul trecut. 

54% dintre români sunt mulțumiți de modul în care funcționează democrația în Uniune (46% - media europeană).

Doar 43% dintre români și 32% dintre europeni au identificat corect 2019 ca an de desfășurare a viitoarelor alegeri europene. 55% dintre români se declară interesați de scrutin, față de 50% media europeană. Același procent susține că i-ar încuraja să meargă la vot procesul Spitzenkandidaten (candidați cap de listă pentru funcția de președinte al Comisiei Europene), considerând că reprezintă un element important pentru viața democratică a Uniunii Europene. 

Referitor la temele care ar trebui discutate în campania electorală pentru alegerile europarlamentare 49% dintre europeni (fără Marea Britanie) și 37% dintre români menționează lupta contra terorismului ca prioritate. Alte teme: combaterea șomajului în rândul tinerilor, imigrație, economie și creștere economică, protecția mediului și lupta împotriva schimbărilor climatice, promovarea drepturilor omului și democrației.