Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European consideră că în această etapă și până la rezolvarea conflictului de interese există îndoieli serioase că Rovana Plumb și-ar putea exercita funcția de comisar euopean pentru transporturi.

Acesta este argumentul cu care comisia își motivează decizia de respingere a candidaturii Rovanei Plumb, într-o scrisoare transmisă președintelui Parlamentului European, David Maria Sassoli, document obținut de HotNews.ro.

Comisia JURI se declară îngrijorată în ceea ce o privește pe Rovana Plumb că problemele privind returnarea împrumutului de către aceasta rămân, astfel încât „pot crea un posibil conflict de interese și raportat la alte portofolii”, scrie președintele Comisiei JURI, Lucy Nethsingha, în scrisoarea adresată președintelui Parlamentului European.

În documentul citat, în care sunt explicate motivele respingerii, Lucy Nethsingha arată că JURI a evaluat, pe baza documentelor prezentate, respectiv declarația de interese, un răspuns la solicitarea de informații suplimentare din 24 septembrie și o discuție purtată de către comisie cu Rovana Plumb, problema potențialului sau conflictului real de interese în legătură cu portofoliul de comisar pentru transporturi.

„În cadrul reuniunii sale din 26 septembrie 2019, Comisia pentru afaceri juridice a decis că este necesar să transmită președintelui ales al CE preocupările sale cu privire la existența unui potențial conflict de interese în legătură cu portofoliul comisarului pentru transporturi. Acest lucru provine dintr-un împrumut primit de comisarul desemnat de la o persoană fizică care operează în domeniul turismului, precum și din faptul că, pe baza informațiilor pe care le-a primit comisia, nu este clar cum trebuie să fie acest împrumut rambursat într-un mod deschis și transparent.

Prin urmare, Comisia pentru afaceri juridice consideră că în această etapă și până la rezolvarea acestui conflict de interese, există îndoieli serioase dacă comisarul desemnat poate exercita rolul său de comisar pentru transporturi. Comisia pentru afaceri juridice este, de asemenea, îngrijorată de faptul că problemele legate de rambursarea împrumutului restant ar putea rămâne astfel încât să creeze în continuare un potențial conflict de interese și în legătură cu alte portofolii”, argumentează președintele Comisiei JURI.

Lucy Nethsingha îi solicită lui Sassoli să îi transmită aceste preocupări președintelui ales al CE, Ursula von der Leyen, și să informeze Comisia pentru afaceri juridice ce măsuri intenționează să ia von der Leyen pentru ca acest conflict de interese să fie rezolvat.

Rovana Plumb, propunerea României de comisar european, a fost respinsă joi de Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European.

Citiți articolul complet pe www.hotnews.ro