Social-democrații români din Parlamentul European și-au exprimat „sprijinul total” pentru nominalizarea Vioricăi Dăncilă ca prim-ministru din partea PSD, dar eurodeputații populari critică această numire.

Viorica Dăncilă, liderul delegației PSD în Parlamentul European și șefa Organizației de femei a partidului, a fost nominalizată marți de Comitetul Executiv al PSD pentru funcția de premier. Împreună cu colegii de coaliție de la ALDE, PSD va merge miercuri la consultări, la Palatul Cotroceni pentru a-și prezenta propunerea de prim-ministru.

Eurodeputații social-democrați își exprimă încrederea că România va avea în persoana Vioricăi Dăncilă un premier care „va ști să îmbunătățească absorbția fondurilor europene, cât și rolul și locul României atât în Uniunea Europeană, cât și în NATO și pe plan internațional”.

„În calitate de lider al Delegației Române S&D, doamna Dăncilă a dat dovadă de profesionalism, echilibru, eficiență, diplomație și a promovat în toate ocaziile, ca raportor, ca membru al comisiilor de specialitate și al Delegațiilor Parlamentului European, interesele și obiectivele României și pe ale cetățenilor români. Avem convingerea că este cea mai bună propunere pentru această poziție, luând în considerare că în acest an sărbătorim 100 de ani de la constituirea statului național unitar român și că în 2019 vom prelua președinția Consiliului UE”, se arată într-un comunicat al PSD, citat de Agerpres. Comunicatul este transmis în numele europarlamentarilor Ioan Mircea Pașcu, Doru-Claudian Frunzulică, Victor Boștinaru, Dan Nica, Emilian Pavel, Claudiu Ciprian Tănăsescu, Maria Grapini, Claudia Țapardel, Andi Cristea, Damian Drăghici, Popa Răzvan.

Pentru Țapardel, Dăncilă este „o colegă minunată”

Ideea „premierului european” este reluată și în mesaje individuale ale europarlamentarilor social-democrați. Astfel, Victor Boștinaru apreciază că „este o propunere foarte rațională și foarte potrivită pentru momentul acesta”.

„Sunt convins că Viorica Dăncilă va reuși să asambleze și să dea unitate acțiunii PSD-ului, atât la nivel politic, cât și guvernamental, după tensiuni care erodaseră atât de mult încrederea în diversele tendințe, diversele grupuri din partid, cu riscul repercutării asupra situației României”, a mai spus Victor Boștinaru.

Claudia Țapardel spune, într-un mesaj postat pe Facebook că „a sosit momentul să arătăm că suntem o țară care sprijină participarea femeilor în poziții cheie, lucru pe care sper că îl înțelege și Președintele Iohannis”. Despre Viorica Dăncilă, Țapardel spune că este „un om integru, cu o experiență profesională și politică greu de egalat, care ne va onora din poziția de Prim Ministru al României”. Dăncilă este și „o colegă minunată, extrem de apreciată atât în interiorul partidului cât și în afara lui, mai ales datorită felului în care reușește de fiecare dată să găsească varianta de mijloc” și „are în spate o experiență politică de mai bine de 20 de ani, a evoluat în PSD fără să sară peste etape”.

Ivan - este vorba de incompetență severă

În schimb, Cătălin Ivan - europarlamentar ales pe listele PSD, dar care este foarte critic la adresa șefului partidului, Liviu Dragnea - susține că singura calitate care ar recomanda-o pe Viorica Dăncilă pentru funcția de premier este „obediența oarbă față de Dragnea”.

 

Ivan, care menționează că este coleg de opt ani cu Dăncilă în Parlamentul European, adaugă: „nu sunt nici pe departe misogin. Nu are legătură cu faptul că este femeie. Sunt tată de trei fete. Este vorba despre incompetență severă”.

Și deputatul Cristian Preda afirmă că singurul motiv pentru alegerea Vioricăi Dăncilă este loialitatea personală față de Dragnea. 

„Clanul local a ajuns să domine din nou politica românească. În vremea lui Ceaușescu, era privilegiată zona Scornicești-Pitești-Târgoviște. În 2018, avem Videle-Alexandria-Roșiori. Poate că ar trebui ca în guvern să nu fie numiți decât ipochimeni născuți în aceste trei localități și care au făcut jurământ de supunere față de Dragnea”, scrie Preda, pe Facebook.

Mureșan: „Chiar vreți un prim-ministru de Teleorman?”

Siegfried Mureșan, purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European, remarcă și el apropierea geografică de liderul PSD, remarcând și susținerea manifestată de Dăncilă, în urmă cu un an, pentru Ordonanța 13 în plenul Parlamentului European.

„În județul Teleorman, rata șomajului este dublă față de media pe țară, în timp ce salariul mediu este cu 30% mai mic decât salariul mediu la nivel național. În același timp, Teleorman este județul în care trăiesc cei mai mulți beneficiari de ajutor social. Vina acestei situații o poartă politicieni care au condus județul în ultimii 25 de ani.

Chiar vreți un prim-ministru de Teleorman?”, scrie Mureșan, într-una dintre multiplele postări pe Facebook legate de schimbarea guvernului.

„Actuala majoritate parlamentară a avut două șanse de a numi un premier competent și a eșuat de fiecare dată. Un nou prim-ministru PSD-ALDE înseamnă prelungirea crizei politice. De un an de zile suntem într-o permanentă criză politică. Noul prim-ministru trebuie propus de celelalte formațiuni politice parlamentare”, susține Mureșan.