Deputații români și bulgari din Parlamentul European, aparținând diferitelor grupuri politice, s-au angajat să colaboreze pentru a garanta o președinție bulgară de succes în 2018 și o președinție românească de succes în 2019.

Eurodeputații Victor Boștinaru (S&D) și Andrey Kovatchev (PPE) au condus lucrările reuniunii informale dintre delegațiile eurodeputaților români și bulgari în Parlamentul European. La începutul acestei săptămâni, cele două delegații au avut o întrevedere, la Strasbourg, cu ministrul Președinției Bulgare a Uniunii Europene, Lilyana Pavlova și cu ministrul român al afacerilor europene, Victor Negrescu.

Cu această ocazie, au adoptat prin consens o declarație comună privind aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen, ca urmare a unei analize comune a obiectivelor de îndeplinit, în care amintesc că autoritățile UE au confirmat capacitatea Bulgariei și României de a-şi asuma aderarea la spațiul Schengen. Cu toate acestea, până în acest moment nu s-a luat nicio decizie privind intrarea celor două state în Schengen, doar amânări în repetate rânduri.

Pe baza cercetărilor efectuate de către experți, costurile legate de reintroducerea controalelor în cadrul sistemului Schengen ar putea varia între 50 de milioane de euro și 20 miliarde de euro costuri unice și între 2 și 4 miliarde de euro costuri de funcționare anuale, reprezentând aproximativ 0,02%-0,03% din PIB al zonei Schengen.