Europarlamentarul Norica Nicolai a declarat luni că în ședința Biroului Politic Central al ALDE a votat împotriva propunerii de premier a lui Mihai Tudose, rezervele sale fiind generate de "o analiză atentă" a activității sale, potrivit Agerpres.

Și deputatul PSD Liviu Pleșoianu a anunțat că nu va vota noul guvern condus de Mihai Tudose, deoarece ar fi împotriva tuturor lucrurilor în care crede.

+++

Eurodeputatul Norica Nicolai spune că înțelege foarte bine care au fost angajamentele în coaliția formată dintre PSD și ALDE și că este dreptul PSD să desemneze premierul, însă este și dreptul ei să aibă rezerve.

"Am votat contra pentru că dați-mi voie ca în politică să am propria mea filosofie și atitudine, să nu mă dezmint de ea. Eu înțeleg că suntem într-o coaliție. Înțeleg foarte bine care au fost angajamentele în coaliție. Este dreptul PSD să își desemneze primul-ministru, dar acesta va fi prim-ministrul României, nu al unui partid și dați-mi voie să am rezervele pe care le-am avut față de colegii mei. Nu le doresc a fi făcute publice și să aștept decizia președintelui Iohannis", a afirmat luni Norica Nicolai după ședința comună a Biroului Politic Central al ALDE și a parlamentarilor partidului în care s-a votat că Mihai Tudose este propunerea de premier pe care coaliția PSD-ALDE o va avansa șefului statului, Klaus Iohannis, la consultările de la Palatul Cotroceni, potrivit Agerpres.

Norica Nicolai a precizat că rezervele sale "au fost generate de o analiză atentă a activității domnului Tudose și de ceea ce este public în activitatea domniei sale".

Norica Nicolai: Problemele cu acuzația de plagiat sunt foarte importante

"Problemele cu acuzația de plagiat sunt foarte importante. Înțeleg că domnia sa și-a retras teza, dar domnia sa nu este doamna Kovesi care să accepte să plagieze 5%, dar să rămână într-o funcție. Eu cred că în politică trebuie să avem un anumit tip de responsabilitate și de morală. (...) E dreptul meu să am rezerve. Am cântărit CV-ul domnului Tudose în atitudinea mea. Relațiile cu SRI se pot presupune, dar fiind jurist și neavând certitudini niciodată nu fac afirmații tranșante. Nu știu ce va face domnul președinte Iohannis. E decizia domniei sale, în funcție de această decizie voi avea opinii", a adăugat Norica Nicolai, citată de Agerpres.

Europarlamentarul și-a exprimat, însă, speranța că Mihai Tudose va fi un premier bun și a anunțat că miniștrii ALDE vor fi menținuți și în viitorul Guvern pentru a sublinia că "și-au făcut datoria".

Totuși, întrebată dacă Tudorel Toader este potrivit pentru a-și continua mandatul la Ministerul Justiției, Nicolai a spus că nu știe, dar din punctul ei de vedere "Toader este foarte lent în a pune de acord deciziile Curții Constituționale cu legea".