Europa Liberă: TAROM a avut 17 șefi în 7 ani și pierderi de 55 mil. euro

Compania românească de stat are, de câteva zile, un șef nou. Al 17-lea în 7 ani. La mai bine de 100 de ani de la înființare și la 69 de existență, o donație de un leu de la fiecare român este soluția de salvare a companiei găsită de sindicat.
Într-o analiză a Radio Europa Liberă se arată că TAROM, cu o flotă de doar 18 aeronave, care ar putea rămâne în curând 10, renunță la tot mai multe destinații. Chiar și la Londra, spun sindicaliștii, începând de anul viitor, acolo unde are, de zeci de ani, un slot închiriat pe aeroportul Heathrow, cum doar companiile cu tradiție mai au.
În ultimii doi ani, a primit ajutoare de stat sau garanții de peste 120 de milioane de euro. Nu sunt de ajuns. Pentru salvare ar fi nevoie de aproape patru ori mai mult, așa cum au estimat autoritățile. Altfel, viitorul companiei românești cu o istorie de un secol este incert.
Soarta TAROM depinde aproape exclusiv de o infuzie de capital pe care statul român, principalul acționar, vrea să-l acorde, dar pentru care are nevoie de aprobarea Comisiei Europene. Iar decizia europenă e așteptată de doi ani, pentru că, în schimbul ajutorului, compania s-a angajat să implementeze un plan dur de restructurare. Planul inițial nu a convins UE.
Transformat ani la rând în sinecură politică, condus fără viziune și fără dedicare, TAROM pare că a pierdut zborul spre viitor.
Toate informațiile din acest articol provin din surse deschise și de la sindicat. Europa Liberă a transmis către TAROM și Ministerul Transporturilor mai multe solicitări de informații, primele pe 29 septembrie. Până la momentul publicării articolului nu am primit răspuns.
Ultimul an în care TAROM a încheiat pe plus a fost 2007. De atunci, cifrele arată o cădere continuă a companiei, agravată în perioada pandemiei. Revenirea după lunile lungi de consemnare la sol se face greu, datoriile cresc.
Analiza integrală poate fi citită d
Comentarii