Renate Weber și Norica Nicolai critică opiniile exprimate de Manfred Weber, șeful popularilor din Parlamentul European, dar și de șeful de grup al ALDE, Guy Verhofstadt, pe tema anchetării Laurei Codruța Kovesi.

Secția specială de investigație a magistraților a început urmărirea penală și a dispus măsura controlului judiciar împotriva Laurei Codruța Kovesi, dar mai mulți oficiali europeni consideră că aceasta este o anchetă politică și abuzivă și și-au declarat sprijinul pentru fosta șefă a Parchetului Anticorupție.

În schimb, politicienii din coaliția de guvernare au criticat, ca de obicei, declarațiile liderilor europeni. Mai surprinzător este însă că eurodeputații ALDE l-au atacat și pe șeful grupului liberalilor din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, care a avut în ultima vreme mai multe mesaje tranșante împotriva schimbărilor legislative în domeniul justiției promovate de coaliția PSD-ALDE.

Astfel, Norica Nicolai îi transmite lui Verhofstadt, dar și lui Manfred Weber, candidatul cap de listă al Partidului Popular European (PPE) pentru alegerile europarlamentare, că „s-a săturat” de ordinele transmise de la Bruxelles. În același timp, colega sa de grup parlamentar, Renate Weber, cere o poziție a CSM în legătură cu ultimele declarații ale politicienilor europeni.

„Am un mesaj pentru Guy Verhofstadt și Manfred Weber, politicieni pe care credeam că-i cunosc, care își permit să dea ordine sistemului de justiție din România și cer suspendarea legilor din țara noastră doar pentru ca ei să-și bifeze proiectul politic de a o pune pe Laura Codruța Kovesi în fruntea EPPO.

Destul! M-am săturat de dublul vostru standard, m-am săturat de faptul că ne cereți permanent o justiție independentă, dar ne dați ordine de la Bruxelles pentru ca cei care vă servesc interesele să fie exonerați de răspundere”, scrie Norica Nicolai într-un mesaj postat pe Facebook.

Nicolai, care este pe primul loc pe lista ALDE pentru alegerile din mai, spune că aceste ordine „explică de ce unii au ales să părăsească UE, iar alții să o conteste”.

„Într-o Uniune Europeană care presupune că respectă statul de drept și propriii cetățeni, nu au ce căuta astfel de comportamente hegemonice care dăunează întregului proiect european. Am înțeles clar că voi sunteți cei care vreți o altă Uniune Europeană, doar a voastră, a celor care și-au făcut un scop în viață din a-i umili pe ceilalți. Nu asta este Uniunea Europeană la care noi am aderat și care ni s-a promis, ea este o Uniune a respectului, a solidarității, a egalității dintre cetățeni și statele membre”, mai scrie Norica Nicolai.

Ea își încheie mesajul cu speranța ca următorul Parlament European să nu îi mai găsească în poziții din care să vă manifestați în acest mod față de Europa.

Într-o postare pe aceeași rețea socială, Renate Weber spune că nu știe care sunt probele împotriva Laurei Kovesi și nici nu e treaba ei să știe, dat fiind că în această fază o investigație penală este confidențială.

„Dar doamna Kovesi are termen la ICCJ privind controlul judiciar mâine, 3 aprilie. Conform legii din România, măsura dispusă de un procuror este supusă revizuirii de către un judecător independent și inamovibil. Respectarea independenței acestuia înseamnă inclusiv ca factorii politici să nu facă presiuni asupra lui”, scrie Renate Weber.

Ea amintește că CSM a sancționat de multe ori declarații ale unor politicieni români pe care le-a considerat drept o ingerință în actul de justiție sub forma unei presiuni publice.


„Întrebarea mea este: ce va face CSM în cazul declarațiilor unor lideri din Parlamentul European? Președintele Tajani spune că vrea să discute controlul judiciar al doamnei Kovesi exact mâine (miercuri - n.r.), în Conferința Președinților. Manfred Weber merge mai departe și cere dezbatere în Plenul Parlamentului dacă investigațiile privind-o pe doamna Kovesi nu sunt oprite. La fel, Guy Verhofstadt consideră că e o anchetă politică, abuzivă și că UE trebuie să fie alături de Kovesi!

CSM - care este reacția ta?”, își încheie mesajul Renate Weber, care este pe poziția a treia în lista ALDE pentru alegerile europene.