Comunicatul Comisiei Europene din această după-amaiză este de o duritate fără precedent în cei 11 ani de când România face parte din Uniunea Europeană, consideră Siegried Mureșan, vicepreședintele grupului popularilor europeni din Parlament.

 

Președintele și prim-vicepreședintele Comisiei Europene precizează miercuri, într-o declarație comună, că urmăresc "cu îngrijorare" evoluțiile recente din România. Detalii aici: Juncker și Timmermans cer Parlamentului să regândească acțiunile privind legile Justiției

Europarlamentul Mureșan explică urmările: 
  • România riscă să piardă din fondurile europene alocate
  • riscă să fie marginalizată la nivel politic în toate instituțiile europene
  • se îndepărtează tot mai mult de zona euro, în condițiile în care celelalte state membre din afara zonei fac progrese vizibile în direcția adoptării monedei unice,
  • iar aderarea la spațiul Schengen dispare de pe agenda europeană cu actualul Guvern PSD - ALDE.

"Nu mai există nicio îndoială că România, în loc să înainteze spre Europa, face astăzi pași mari înapoi.", concluzionează eurodeputatul Mureșan.

Și Monica Macovei a reacționat, cerând oprirea modificărilor la codurile penale.

"Opriți modificările la codurile penale! Altfel, ne scoateți din UE! Românii trebuie să mai îndure o rușine din cauza lui Dragnea. România este avertizată de Comisia Europeană pentru nerespectarea angajamentelor asumate la aderare, în 2007. Comisia face apel la Parlamentul României să regândească acțiunile propuse, respectiv modificările la legile justiției și la codurile penale", a afirmat Macovei, într-un comunicat.

"Oricât ar încerca PSD&ALDE și posturile tv ale mogulilor penali să ascundă realitatea, aceasta se vede foarte clar la Bruxelles. PSD&ALDE&UDMR pun în pericol situația României în Uniune",

 

a mai afirmat eurodeputata.

Reamintind că pe 29 ianuarie se votează în Comisia LIBE declanșarea procedurii prevăzute de art. 7 din Tratatul Uniunii Europene împotriva Poloniei, Macovei se întreabă unde vor să ducă Dragnea și Tăriceanu România:

"Dragnea, Tăriceanu&comp. vor să ne aducă aici? Să pierdem, ca țară membră a UE, dreptul de vot la masa guvernelor și președinților UE? Românii nu vor".