Un proiect legislativ inițiat de fostul deputat social-democrat Cătălin Rădulescu, prin care cei care fac evaziune fiscală de până în 100.000 de euro scapă de închisoare dacă achită integral prejudiciul, a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților.

Legea a primit de 195 de voturi "pentru", 72 de voturi "împotrivă" și 19 abțineri, în ultima ședință a Camerei Deputaților din legislatura 2016-2020.

După vot, deputatul USR Stelian Ion a anunțat că formațiunea din care face parte va ataca din nou legea la CCR.

Ce modificări au fost făcute la lege:

La art. 10, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins: „(1) În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depășește 100.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceleași condiții este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se aplică pedeapsa cu amenda".

De asemenea, o altă modificare adoptată prevede ca, în cazul în care inculpatul mai achită 20% în plus din totalul prejudiciului, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, fapta nu se mai pedepsește în niciun fel.

+++

Legea a fost inițiată în 2017 și a fost adoptată în 2018 cu voturile PSD, ALDE și UDMR. Proiectul a fost atacat la CCR de PNL, USR și PMP și a fost declarat neconstituțional în 2019, iar apoi s-a reîntors în Parlament pentru a fi modificat.