Între 6:00 și 7:00 câteva zeci de observatori acreditați de Expert Forum și Funky Citizens au sesizat faptul că nu au fost lăsați să intre în secțiile de votare în mod abuziv din diverse motive care țin de neînțelegerea procedurii de acreditare.

UPDATE 12/10

Anchetatorii au deschis dosare penale pentru 104 infracțiuni care ar fi fost comise la alegerile parlamentare, pentru care sunt cercetate 141 de persoane, fiind date și 64 de amenzi în valoare de 26.100 de lei, anunță MAI.

Duminică au fost înregistrate cu peste 22% mai puține sesizări decât la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012.

Polițiștii fac cercetări în cazul celor 201 sesizări de validări multiple în secțiile de votare. Alte cazuri sesizate au vizat continuarea propagandei electorale și apelarea abuzivă a numărului unic de urgență 112.  

+++

20:45 Defecțiunea de la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, datorată unei pene de curent, a fost reparată în urmă cu scurt timp, iar oamenii au continuat votul.

Peste 200 de sesizări privind contravenții și infracțiuni au fost înregistrate în 11 ore de votare, aproape jumătate dintre acestea nefiind confirmate. Specialiștii Ministerului Afacerilor Interne fac cercetări față de 33 de persoane pentru 35 de posibile infracțiuni, cele mai multe fapte sesizate fiind coruperea alegătorilor, frauda la vot, violarea confidențialității votului și falsul privind identitatea, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

„Procesul de vot s-a desfășurat fără probleme deosebite care să afecteze climatul de ordine și siguranță publică. (…) În primele 11 ore de la începerea votării, au fost înregistrate 220 de sesizări, dar în urma verificărilor 97 dintre acestea nu s-au confirmat”, a spus Monica Dajbog, potrivit news.ro.

De asemenea, au fost constatate 25 de fapte contravenționale, pentru care au fost sancționate 19 persoane. În cele mai multe cazuri a fost vorba de continuarea propagandei electorale și apelarea abuzivă a numărului unic de urgență 112.

20:40 Un procent semnificativ dintre sesizările primite la call-center-ul organizat de Expert Forum și Funky Citizens se referă la probleme legate de neclaritatea privind votul pe listele suplimentare în cazul vizelor de flotant.

Reprezentanții Expert Forum mai precizează că mai mulți alegători au trimis sesizări privind publicarea unor exit-poll-uri de către televiziuni și publicații on-line, care nu este permisă înainte de ora 21,00.

Au fost reclamate și probleme legate de sigiliile de pe urne sau cazuri de candidați care își fac campanie în secțiile de vot.

Au mai fost sesizate suspiciuni de transport organizat al persoanelor la secții de votare din comuna Roești (Vâlcea) și în Aninoasa (Dâmbovița), iar la secția 35 din Iași un alegător care a votat la ora 7,00 a încercat din nou să voteze la ora 10,00, dar a fost împiedicat de către membrii biroului electoral.           

19:15 Sala de sport a Liceului Tudor Vianu din București a rămas fără curent electric. Este exact spațiul unde sunt organizate secțiile de votare. Clădirea liceului este alimentată, însă, cu electricitate.

În fața sălii de sport s-au strâns 30-40 de persoane care cer să voteze pe liste suplimentare, dacă sistemul electronic este picat. Unii votanți aleg să plece. Unul dintre jandarmi spune că tot ce știe este că problema se va remedia în "cât mai scurt timp".

 

UPDATE

UDMR prezintă, pe site-ul formațiunii, un SMS care ar fi trimis către alegători, cu îndemnul la vot "Putem lăsa ungurii în afara Parlamentului", ceea ce reprezintă dovada unei "mobilizări" pentru excluderea formațiunii din Legislativ, și anunță că a depus o plângere la BEJ Cluj.

+++

Polițiștii prahoveni au deschis dosar penal și efectuează cercetări într-un caz de tentativă de vot multiplu înregistrat în municipiul Ploiești, după ce aplicația electronică dintr-o secție de votare a afișat o notificare în acest sens.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Biroului Electoral Județean Prahova, Cătălin Nițu, se pare că un alegător din Ploiești ar fi încercat să își exercite de două ori dreptul de vot, la două secții diferite, cazul fiind sesizat de aplicația electronică, scrie Agerpres.

+++

Expert Forum precizează că o constantă în sesizările primite astăzi la call center 0800 080 200 și pe platforma www.votcorect.ro este neclaritatea privind votul pe liste suplimentare în cazul vizelor de flotant.

Lipsa de uniformitate în practică a procedurii cu privire la votul pe liste suplimentare a dus la situații repetate precum:

 

  • Îngreunarea accesului sau chiar blocarea accesului la vot pentru persoanele cu viză de flotant: secția 67 din Popești-Leordeni (Ilfov) și în secții vecine; secția 119 din Chișineu-Criș (Arad); secția 154 din comuna Alexandru cel Bun (Neamț); Beclean (Cluj).
  • În alte cazuri, alegători din aceeași localitate, dar care sunt arondați la o altă secție de vot au fost lăsați să voteze pe liste suplimentare la alte secții la vot: secțiile 232 și 234 din Vidra (Ilfov), alte câteva secții din București.
Tot recurente sunt și problemele legate de sigiliile de pe urne: la secția 49 din Bolintin Vale (Giurgiu) sigiliile au fost incomplete; la secția 461 (București) sigiliile de pe urne nu erau ștampilate, iar președintele a refuzat primirea unei sesizări scrise. La secția 144 din Dolj, sigiliul de la urna mobilă era rupt când echipa din biroul electoral s-a întors la secție.  La Școala Generală nr. 5 Petroșani (Hunedoara) urnele nu sunt sigilate corespunzător.

 

Totodată, observatorilor le-au fost sesizate cazuri de candidați care își fac campanie în secțiile de vot, precum în secția 602 din București. 

Mai multe detalii despre nereguli, pe expertforum.ro.

+++

Președintele unei secții de votare din județul Olt, comuna Rotunda, a fost amendat cu 4.500 de lei și a fost exclus din biroul secției de către Biroul Electoral de Circumscripție după ce s-a constatat că a făcut campanie electorală pe pagina personală de Facebook pentru candidatul PSD, Dan Ciocan.

+++

”În întreaga țară, au fost semnalate 99 de situații de posibile fapte ilegale care au legătură cu procesul electoral și care sunt în competența de soluționare a Ministerului Afacerilor Interne. Până la acest moment, au fost constatate 11 contravenții și sunt în verificare 17 posibile infracțiuni pentru care sunt cercetate 16 persoane. Cele mai multe sesizări fac referire la coruperea alegătorilor, fraudă la vot, continuarea propagandei electorale și sfătuirea alegătorilor cum să voteze”, a anunțat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, într-un briefing de presă.

În județul Teleorman, polițiștii au întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe după ce a avut loc o altercație între președintele unei secții de votare și un cetățean cu domiciliul în București care dorea să voteze în respectiva secție deși nu avea dreptul. În altercație a intervenit și fiul președintelui secției de votare. Conflictul reclamat a avut loc în fața secției.

Tot în Teleorman se efectuează cercetări în cazul sesizării primite de la reprezentanții unui partid politic referitoare la faptul că în localitatea Bogdana alegătorii sunt duși la secțiile de votare cu mai multe mașini. 

Polițiști din localitatea Drăgășani, aflați în patrulare, au depistat un cetățean care folosea o autoutilitară pe care erau lipite mai multe afișe ale unui partid. Proprietarul mașinii a fost identificat și sancționat contravențional pentru continuarea propagandei electorale. De asemenea, în localitatea Florești din județul Cluj, poliția a fost sesizată cu privire la faptul că o mașină parcată în fața unei secții de vot are pe geam un afiș al unei formațiuni politice. 

Nereguli au mai fost sesizate și în localități din Giurgiu, Iași sau Dâmbovița.

+++

Optsprezece sesizări privind contravenții și infracțiuni la alegerile parlamentare au fost înregistrate de la deschiderea secțiilor de votare până la ora 12.00, pentru patru situații privind posibile infracțiuni fiind făcute cercetări, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

Purtătorul de cuvânt al MAI a precizat că în cele cinci ore de la deschiderea secțiilor de votare nu au fost înregistrate incidente majore care să afecteze ordinea publică sau desfășurarea în bune condiții a procesului electoral.

+++ 

Poliția face verificări după ce într-o secție de votare din localitatea buzoiană Poșta Câlnău cele cinci ștampile cu mențiunea ”VOTAT” au fost aruncate pe foc de către membrii comisiei, care au vrut să facă curat. Procesul de vot nu este însă afectat, fiind luate ștampile de la alte secții, scrie News.ro.

+++
Potrivit unui comunicat al Expert Form, unii președinți ai secțiilor de votare au solicitat nejustificat copii după acreditare sau copii după ecusonul observatorilor pentru a le pune "la dosar”.

În alte cazuri, personalul care asigură paza nu a lăsat observatorii nici măcar să intre în clădirea unde se află secțiile de votare.

Astfel de probleme s-au înregistrat în secțiile 394, 774/775, 946, 776, 561, 362, 69, 309, 561 (București), secția 62 din Caracal, în secții din Vălenii de Munte, 309, 472 (Iași), 82 (Ilfov), secția 46 (Pitești).

La secția 79 din Timișoara, președintele secției de votare a vrut să rețină acreditarea observatorului. La secția 473 din București, președintele secției de votare a informat deja observatorul că trebuie să părăsească secția la ora 21. La secția 159 din Timișoara președintele secției de votare a refuzat abuziv accesul observatorului la secția de votare, invocând faptul că"a prezentat doar un ecuson purtând ștampila Expert Forum și a cărții de identitate”.

Legea prevede că "Observatorii interni și reprezentanții instituțiilor mass- media românești pot asista la operațiunile birourilor electorale ale secțiilor de votare numai pe baza ecusoanelor prevăzute la alin. (2), însoțite de actul de identitate”.

La solicitarea EFOR și Funky Citizens, Autoritatea Electorală Permanentă a solicitat trimiterea unui mesaj către toți președinții birourilor electorale pentru a permite accesul conform legii.

Alte nereguli semnalate până la ora 8: 

  • La secția 1170 din Sectorul 6 și secția 27 din Buzău, urnele nu erau sigilate corespunzător.
  • La secția 410 din Timiș unul dintre sigilii era rupt.
  • La secția 377 din Sector 3 o persoană a votat, deși era arondată la secția 390. Și la secția 71 din Buzău s-a votat pe liste suplimentară, deși alegătorii erau arondați la altă secție din oraș.
  • În Municipiul Giurgiu, la secția 26 un alegător nu a fost lăsat să voteze, deși avea domiciliul într-o altă localitate din județul Giurgiu.
  • La secția 1040 din București alegătorii cu dizabilități au dificultăți să voteze, întrucât nu este accesibilizată secția.