Expert Forum (EFOR) atrage atenția că în lupta pentru șefia PNL sunt afectate resursele publice ale statului și solicită coaliției de guvernare să discute următorul PNDL în mod transparent.

"Concurența între PNL-Cîțu și PNL-Orban afectează resursele publice ale statului. În dorința de a ieși rapid cu ceva în față și capta bunăvoința primarilor, cele două aripi concurente din PNL dau ceasul înapoi, anterior epocii Dragnea, în direcția practicilor cele mai nefaste de alocări de bani publici din perioada Tăriceanu, încadrată pe indicatorii EFOR drept cea mai clientelară administrație din istoria post-decembristă a României (vezi aici). Investițiile pentru infrastructură locală, direct sau prin intermediul instrumentului nepotrivit al Fondului de Rezervă, sunt rețeta perfectă in 2021 pentru ineficiență și corupție locală. EFOR semnalează că asistăm la un regres al calității și transparenței guvernării în ce privește fondurile pentru administrația locală", transmite EFOR.

În acest context, Expert Forum a solicitat joi coaliției de guvernare să discute următorul PNDL în mod transparent.

Citește și: Programul ”Anghel Saligny”, care prevede 50 de miliarde de lei pentru primari, în dezbatere publică 

De asemenea, a transmis o serie de 14 recomandări, care au rezultat din numeroasele analize publicate în ultimii ani pe tema implementării programelor privind investiții locale, achiziții publice și altele și care ar reprezenta un punct de plecare pentru o dezbatere publică reală, în societate, bazată pe date și nu pe interese politice.

"Programul nu poate fi trecut pe repede înainte doar din motive de campanie internă, mai ales că trebuie pus în contextul mai larg și trebuie integrat strategic cu alte programe precum PNRR sau fondurile structurale", mai spune organizația.

Scrisoarea integrală poate fi consultată aici.