Mai e un an și se încheie ciclul politic local 2020-2024, iar autoritățile încă n-au reușit să creeze o bază de date publică cu cei peste 46.000 de aleși locali, cum ar fi normal și cum se întâmplă în Moldova sau în Franța, transmite Expert Forum.

Aceasta nu ar fi doar o dovadă de transparență și un instrument util presei și analiștilor, dar ar permite și verificări în ce măsură se respectă legea sau bunele practici în privința organizării alegerilor parțiale atunci când e cazul, ori respectării echilibrului de gen în instituții. În plus, ar fi un semn că se respectă și la noi angajamentele luate de guvern de a încuraja utilizarea de date deschise (open data). 

EFOR a încercat să suplinească aceste lipsuri prin adunarea de date din surse multiple, verificarea și curățarea acestor informații – calitatea bazelor noastre de date publice fiind notoriu de eterogenă – și construirea unui repertoriu sistematic cu aleșii locali actualmente în funcție. A fost o muncă de furnică ce nu ar fi trebuit să aibă loc dacă instituțiile guvernamentale și-ar face ca lumea treaba pentru care sunt plătite. 

Pe baza informațiilor adunate, EFOR a inclus și o secțiune cu cele mai interesante concluzii privind participarea femeilor în politică, la nivelul administrației locale, și cu ce discrepanțe există pe aceste variabile între județe și partide.

De exemplu, datele colectate arată că, per total, doar 14,6% din aleșii de la nivel local sunt femei, adică mult sub procentul de candidați, de 23%, care era deja considerat mic. Cea mai bună reprezentare procentuală se regăsește în mai multe județe din Dobrogea, Moldova și Transilvania, iar cea mai slabă pare a fi în județele cu populație majoritar maghiară și în unele județe din Maramureș, în Muntenia și Oltenia.

Mai mult, în 665 de UAT-uri unde nu există nicio femeie în funcție publică aleasă, adică într-un sfert din comunitățile din țară. În alte 860 de cazuri proporția este de sub 10%.

Baza de date și raportul integral, cu mai multe statistici privind participarea femeilor în politică pot fi consultate AICI.