Guvernul PSD-ALDE folosește referendumul pentru modificarea Constituției ca pe un permanent instrument de campanie electorală și tentă populistă care să agite constant spiritele, susține Expert Forum (EFOR).

„Liderii partidelor au rostogolit subiectul cu intensitate și au amenințat în câteva rânduri că vor organiza un referendum pentru modificarea Constituției. Legea 3/2000, care reglementează modul de desfășurare a referendumului, a fost motiv de dispută parlamentară și în spațiul public”, precizează sursa citată.

Expert Forum susține că problema acestor inițiative este că nu au în vedere că Legea 3 este promulgată în anul 2000 și nu a fost actualizată aproape deloc, iar prevederile ei fac încă referire la acte normative din 1991.

„Cele mai multe dintre referințele legislative se leagă de legi din anii 2000 sau 1990, deși acestea au fost abrogate. E clar că un referendum nu ar trebui să aibă loc în astfel de condiții de incertitudine. Regulile jocului ar trebui să fie clare, conform normelor internaționale, mai ales în condițiile în care organizarea unei astfel de consultări nu este urgentă și este puternic criticată în spațiul public”, menționează organizația.

Reprezentanții EFOR susțin că, pe lângă problemele legislative, ar exista serioase probleme de organizare.

„Dacă referendumul ar avea loc pe 7 octombrie, după cum au anunțat ultima dată liderii PSD, nu există timp pentru identificarea și pregătirea președinților de secții de votare (sau ar fi o acțiune făcută în pripă) și pentru a face achiziție publică de softuri de centralizare a voturilor, ceea ce ar ridica serioase suspiciuni privind desfășurarea corectă a referendumului; ținem cont de exemplu că AEP a inițiat consultări pentru softurile de la alegerile din 2019. În acest moment nu există niciun fel de intenție din partea Guvernului de a modifica legislația prin OUG (deși este pe departe o metodă dorită), de a rezolva problemele menționate în acest policy brief și nici din partea Parlamentului de a iniția o reformă serioasă privind modul de organizare a referendumului”, spune sursa citată.