Expert Forum (EFOR) a lansat platforma votcorect.ro pentru alegerile din 9 iunie, cu scopul de a oferi informațiile necesare tuturor celor interesați de procesul electoral.

Această resursă este și mai relevantă în contextul comasării alegerilor, o decizie politică ce a generat nevoi și mai mari de informare cu privire la procedurile electorale, ținând cont de suprapunerea unor reguli diferite, mai spune organizația.

Câteva exemple de informații incluse în platformă sunt: cum găsește un alegător secția de votare unde își poate exercita dreptul de vot la fiecare tip de scrutin, cum procedează un alegător care are domiciliul/reședința în străinătate sau unul care este turist în ziua alegerilor, cu ce documente poate vota sau care vor fi procedurile pe care acesta va trebui să le urmeze în ziua alegerilor.

Platforma acoperă și etapele mai apropiate ale procesului electoral, care a început pe 12 martie: informații despre teme precum modul în care se finanțează campania electorală, care sunt regulile privind desfășurarea acesteia, cum se pot face sesizări pentru încălcarea legislației sau despre cum se pot strânge semnăturile de susținere pentru fiecare dintre cele două tipuri de alegeri.

Pe platformă se regăsesc reguli de vot generale și specifice pentru fiecare tip de scrutin, întrebări frecvente, date despre candidați, precum și multe alte informații necesare pentru exercitarea dreptului de vot. Toate acestea sunt prezentate într-o manieră accesibilă și concisă. Mai mult, informațiile vor fi actualizate pe măsură ce apar alte norme legislative relevante pentru alegerile din 9 iunie.

În plus, platforma are și o componentă interactivă, iar EFOR va răspunde prin intermediul votcorect.ro tuturor întrebărilor, sesizărilor și nelămuririlor legate de alegeri, în cazul de față, de europarlamentare și locale. Totodată, organizația va acorda asistență și consiliere alegătorilor cărora li se încalcă drepturile electorale. În 2019, anul în care au avut loc alegeri europarlamentare și prezidențiale, echipa a răspuns la peste 3500 de solicitări și întrebări primite pe platformă și în cadrul serviciului de call center organizat în zilele alegerilor.

Secțiunile existente vor fi în curând completate cu una dedicată acreditării de observatori electorali. Secțiunea care va permite cetățenilor interesați să se înscrie pentru a observa ziua alegerilor va fi lansată în luna aprilie, iar acreditările vor fi realizate alături de partenerii din Coaliția VotCorect.

"Lansarea platformei votcorect.ro reprezintă rezultatul câtorva luni bune de pregătire din partea Expert Forum și este un pas important în continuarea eforturilor depuse de organizație de mai bine de 10 ani pentru asigurarea de asistență electorală și îmbunătățirea modului de organizare a alegerilor. După lansarea platformei, vom pregăti o secțiune destinată acreditării de observatori, demers pe care îl vom face alături de partenerii din Coaliția Vot Corect. De asemenea, vom pune la dispoziția tuturor celor interesați din țară sau străinătate și un serviciu de asistență electorală care va fi activ în ziua și preziua alegerilor", a declarat Septimius Pârvu, coordonatorul programului electoral la Expert Forum.