Mai mulți candidați la alegerile locale din 5 iunie au sub 23 de ani (vârsta minimă pentru a putea candida), iar unii sunt chiar minori, potrivit unui raport al Expert Forum (EFOR). 28 de persoane candidează pe listele mai multor partide.

Potrivit datelor publicate de Biroul Electoral Central reiese că, din cei 267.239 de candidați la alegerile locale, 449 de persoane au sub 23 de ani (vârsta minimă pentru a putea candida), și chiar sub 18.

Unii candidați nu au așteptat să fie aleși ca să migreze și s-au pus pe listele mai multor partide: 28 de persoane sunt în această situație.

Expert Forum notează faptul că, în acest moment, candidaturile nu mai pot fi contestate, dar pot fi invalidate dacă aceste persoane ies câștigătoare pe 5 iunie.

 

Problemele pot veni din mai multe surse: necunoașterea legii, abuzuri, lipsă de capacitate administrativă. Birourile electorale din județele Bacău, Timiș, Iași, Dolj sau Maramureș sunt campioane la acceptat candidaturi de la persoane sub 20 de ani. Spre exemplu, în Bacău există 30 de astfel de cazuri,

arată think tank-ul citat.

La capitolul partide, "campionii cu probleme” sunt PMP (79), ALDE (69), UNPR (51) și PNL (50).

Expert Forum propune și o serie de soluții la această situație: 

  • Autoritatea Electorală Permanentă să facă verificări cu privire la activitatea persoanelor din birourile electorale care au acceptat aceste candidaturi și acestea să fie eliminate la următoarele alegeri, dacă se dovedește că este vorba de abuz.
  • verificarea candidaturilor, întrucât este posibil să se fi săvârșit fals în declarații, având în vedere că toți candidații trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere conform căreia respectă condițiile de acreditare.
  • este nevoie de mecanisme eficiente de verificare a candidaților, mai ales în cazul alegerilor locale, unde posibilitatea de contestare a candidaturilor este limitată. Aceste cazuri arată că este nevoie de astfel de măsuri.
  • trebuie introduse reglementări în lege pentru anularea acestor mandate chiar și după expirarea termenului la care candidaturile devin finale.