Expert Forum își arată îngrijorarea față de modificarea fundamentală a regulilor de finanțare a partidelor politice prin subvenții prin intermediul Legii bugetului pe 2020.

UPDATE

"Nu știu cine primește mai mulți bani, nu am făcut astfel de calcule, lucrul cel mai important este că am redus, per total, cu 30% finanțarea pentru partidele politice, apropo de reducerea cheltuielilor. Nu știu către cine se duc banii. E un amendament care a fost aprobat la Legea bugetului de stat, un amendament care a scăzut, de exemplu, finanțarea pentru PSD", a spus miercuri seara Ludovic Orban, într-o conferință de presă, la Reprezentanța permanentă a României pe lângă UE, relatează Agerpres.

El a adăugat că nu știe dacă, în urma acestei modificări legislative, partidul lui Victor Ponta, PRO România, primește mai mulți bani.

+++

Apreciind faptul că limitele maxime ale subvențiilor au fost reduse la 181 de milioane de lei în 2020, Expert Forum atrage atenția că în același act normativ Guvernul a inclus o modificare prin care subvențiile se acordă potrivit numărului total de parlamentari înscriși în fiecare dintre partidele politice la 1 ianuarie 2020 și nu conform numărului de voturi obținute la alegerile locale și parlamentare, după cum specifică legea 334/2006 a finanțării partidelor politice.

”Considerăm că aceste modificări fundamentale referitoare la finanțarea partidelor ar trebui să se realizeze în urma unor dezbateri publice și prin legea dedicată, nu prin Legea bugetului. Mai mult, amendamentele au fost făcute pe fondul unor negocieri politice, principalul beneficiar fiind Partidul Pro Romania, fapt care poate afecta echitatea și logica procesului electoral. Amendamentul introduce reguli la începutul anului electoral fără transparență sau consultare publică și fără a avea toate detaliile privind alocarea fondurilor clarificate”, precizează Expert Forum.

Organizația solicită abrogarea articolului 47 din Legea 5/2020 și discutarea oricăror modificări semnificative în domeniu prin dezbatere publică: ”Mai mult, amendarea legislației trebuie să se realizeze prin legea dedicată finanțării partidelor, nu prin ușa legislativă din dos”.