UPDATEExtremista Șoșoacă nu poate candida la prezidențiale, a decis CCR/ Partidele critică decizia
Curtea Constituțională a admis sâmbătă contestația depusă privind candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, au precizat surse oficiale pentru News.ro.
UPDATE
CCR a transmis sâmbătă seară un comunicat de presă în care a precizat că a respins contestațiile pe numele tuturor celorlalți candidați la prezindețiale, astfel că aceștia pot intra în cursă. Este vorba despre Marcel Ciolacu, Mircea Geoană, Ludovic Orban, Nicolae Ciucă, Kelemen Hunor și Miron Cozma.
+++
Liderul Forța Dreptei, Ludovic Orban, a reacționat și el pe Facebook, afirmând că nu va vărsa nicio lacrimă, "nici măcar de crocodil, așa cum au vărsat cei care privesc cu jind și ipocrizie la voturile ei, pentru dispariția lui Șoșoacă din cursa prezidențială".
"Șoșoacă este goarna principală a propagandei rusești în România, parte a coloanei a cincea care acționează în țara noastră în numele regimului criminal Putin, promotorul scoaterii României din spațiul democrațiilor liberale și alinierii la blocul regimurilor dictatoriale. Este un pericol real la adresa democrației din România", a transmis Orban, potrivit News.ro.
Cât despre CCR și PSD, Orban susține că "rămâne cum am stabilit", și anume că "este obligatorie o reformă a Curții Constituționale, pe care o voi face după ce voi ajunge președinte".
"PSD este un partid care acționează ca o caracatiță care se încolăcește în jurul tuturor instituțiilor democratice ale statului, transformându-le în anexe ale partidului stat. PSD trebuie bătut, atât în alegerile prezidențiale, cât și în alegerile parlamentare. Și sunt convins că din ce în ce mai mulți români înțeleg asta.
P.S. Sunt ridicoli <tovarășii de drum ai PSD> (PNL - n.r.), în încercarea lor de a arăta ce pericol este PSD pentru democrație. Păi nu sunt ei principalii vinovați pentru readucerea la putere a PSD?", a conchis el.
+++
Liderul formațiunii extremiste AUR, George Simion, a scris și el că "orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales" și "nicio instituție nu îi poate lua acest drept". El a spus și că așteaptă motivarea CCR pentru "o decizie fără precedent".
+++
Președinta USR, Elena Lasconi, a declarat că "democrația este și despre dreptul fiecărui cetățean de a candida".
"Este o reacție la cald, dar interdicția de a candida dată Dianei Șoșoacă pare la prima vedere un vis împlinit pentru domnul Marcel Ciolacu. Un vis împlinit cu ajutorul Curții Constituționale, ai cărei judecători se simt ca acasă în biroul PSD din Parlament. Este incredibil cum același om poate să fie europarlamentar, dar nu are dreptul de a candida la el în țară pentru o funcție publică. De doamna Șoșoacă mă despart multe, nu vedem lumea cu aceiași ochi, dar dreptul unei femei de a intra în arena politică nu poate fi îngrădit cu chichițe legislative. Cine va fi următorul președinte al României trebuie să stabilească alegătorii, nu manevrele făcute de un sistem corupt și putred până în măduva oaselor”, a scris, tot pe Facebook, Lasconi.
+++
Șeful PNL, Nicolae Ciucă, a transmis și el "pesediștilor care astăzi se bucură de decizia CCR le spun un singur lucru: românii înțeleg când cineva dorește puterea absolută în stat".
"Finala prezidențială va fi decisă de români, nu prin jocuri de culise și compromiterea unor instituții. Românii vor ieși la vot, iar PSD nu va lua toata puterea politică și economică așa cum vrea acum. Imaginați-vă ce înseamnă o Românie în care PSD are TOT: Președinția, Parlamentul, Guvernul, Curtea Constituțională. O Cortină Roșie de Fier va cădea asupra României. Românii au o vorbă: de ce îți e frică, nu scapi! PSD nu va scăpa de ceea ce se teme cel mai tare: de o confruntare cu mine în turul 2!", a scris, printre altele, Nicolae Ciucă pe pagina lui de Facebook.
+++
PSD a transmis că susține "la nivel de principiu care stă la baza democrației" că orice persoană are dreptul de a alege și de a fi aleasă și că o competiție electorală trebuie decisă prin vot popular la urne, iar "votul cetățenilor este suveran într-o democrație", astfel că a respectat întotdeauna ceea ce au decis oamenii în mod democratic.
"Prin urmare, Curtea Constituțională trebuie să explice rapid care au fost motivele pentru care au respins candidatura doamnei Diana Șoșoacă. Sperăm că CCR a avut motive temeinice să ia o astfel de decizie, iar argumentele prezentate vor fi puternice. Pe de altă parte, diverse partide sau candidați la președinție care acuză intruziuni politice în deciziile CCR manifestă un profund dispreț față de ordinea constituțională și statul de drept din România", a transmis PSD printr-un comunicat transmis sâmbătă seară.
Social-democrații mai spun că "este rușinos să arunci în spațiul public acuzații politice care demonstrează doar slaba capacitate de înțelegere a mecanismelor democratice într-un stat de drept și un comportament periculos în eventualitatea ocupării unor funcții de înaltă demnitate public".
"Statul de drept din România și independența justiției nu pot fi tranzacționate în funcție de interesele politice electorale de moment. În plus, PSD atrage atenția colegilor de Coaliție că au ministrul Justiției care trebuie să vegheze la apărarea ordinii de drept și a drepturilor și libertăților cetățenești", se mai arată în comunicat.
+++
Curtea a intrat sâmbătă în ședință pentru a analiza cele șapte contestații depuse la candidaturile pentru alegerea președintelui României.
Diana Șoșoacă a aflat despre respingerea candidaturii sale în timp ce se afla într-o transmisiune live alături de europarlamentarul Luis Lazarus, pe pagina acestuia, de la un jurnalist care a sunat-o.
Ea a declarat că este inacceptabil așa ceva și că nu a fost informată.
CCR a primit două contestații pe numele Dianei Iovanovici-Șoșoacă. O contestație este semnată de Bellantoni Amalia, iar cea de-a doua, de Ursa Mihai Gheorghe.
Curtea Constituțională a României anunță sâmbătă că s-au depus 7 contestații care vizează candidaturile lui Mircea Geoană, Diana Șoșoacă, Nicolae Ciucă, Kelemen Hunor și Ludovic Orban.
O persoană a contestat respingerea candidaturii lui Miron Cozma la prezidențiale, aceeași persoană contestând candidatura lui Kelemen Hunor, liderul UDMR.
de Monica Lotreanu 06 Oct 2024 12:36
Oricum, mai mult de cit se face de ris CCR nu e posibil. Si asta cheltuind mormane uriase de banet din care ai putea hrani o comunitate defavorizata. CCR, ordinarie maxima!
de arafora 07 Oct 2024 00:28
de Matei Dumitru 07 Oct 2024 09:33