Deputatul liberal Alexandru Muraru face apel la partidele politice democratice să condamne linșajul de natură fascistă al AUR la libertatea presei.

”Niciun partid politic, nicio organizație și nicio autoritate publică nu ar trebui să-și permită subminarea, intimidarea ori șantajarea instituțiilor de presă, dar totuși se întâmplă. Ceea ce face astăzi partidul extremist AUR, prin instigarea de tip legionar la adresa presei, este o atitudine inacceptabilă și condamnabilă. Agresiunea împotriva libertății presei face parte din modul de operare al fasciștilor, similar strategiilor partidelor care au pus bazele dictaturilor din secolul trecut. Îndemnul la ură împotriva unor instituții media nefavorabile este parte a unei strategii de cenzură de tip dictatorial și nimic nu poate garanta că asaltul asupra unor instituții publice, cum am văzut la Timișoara, să se repete, de data asta, în redacțiile de știri”, a reacționat Alexandru Muraru, după ce pe pagina de Facebook a AUR a fost propusă crearea unei liste cu cele ”mai toxice” instituții de presă.

Extremismul este ”una din maladiile societății actuale, sădind sămânța urii față de rasă, religie, cultură ori față de orice persoană care îndrăznește să critice sau să aibă opinii contrare”, spune Muraru, reamintind că, începând cu decembrie 2020, suntem martorii unor ”discursuri de elogiere a criminalilor de război chiar de la tribuna Parlamentului, a unor manifestări de stradă orchestrate politic, a unor amenințări nedemne față de persoane de altă etnie, a profanării și vandalizării unor monumente și simboluri evreiești, a hărțuirii adversarilor politici și a celor care au opinii diferite, a atacurilor asupra instituțiilor publice și până la întocmirea de liste cu publicații de presă nefavorabile în vederea șantajării și hărțuirii jurnaliștilor, toate la îndemnul unor lideri politici manipulatori și demagogi de profesie, antisemiți declarați și persoane care urăsc tot ceea ce reprezintă societatea democratică”.

Totodată, deputatul liberal reamintește că România postdecembristă a mai trecut pe lângă o primejdie similară, în perioada anilor 2000, când extremiștii au fost aproape de o victorie care ar fi periclitat aderarea la Uniunea Europeană și NATO.

”Ceea ce vedem acum este o oglindire a acelorași idei extremiste de respingere a apartenenței noastre la comunitatea europeană și punerea la îndoială a beneficiilor implicației NATO în flancul estic, pe fondul creșterii tensiunilor geopolitice în această zonă, lucru care nu poate fi doar o simplă coincidență. Pericolul extremismului este real, este prezent și este dăunător”, avertizează Alexandru Muraru, făcând apel la partidele politice democratice și la liderii acestora să condamne tentativele ”tot mai vizibile la drepturile și libertățile de care România se bucură astăzi prin jertfa și sângele înaintașilor noștri”.

”Dacă această șarjă la adresa instituțiilor media nu este oprită acum, vor urma atacuri la persoană față de jurnaliști, familiile lor și posibile atacuri asupra fizice asupra redacțiilor de știri. Condamn public toate aceste acte și încurajez instituțiile și comunitățile să lucreze activ pentru sancționarea imediată a agresorilor, să protejeze deopotrivă valorile, angajamentele și eforturile pe care România le-a făcut în ultimele două decenii”, mai precizează Muraru.