Marcel Ciolacu a convocat sesiunea extraordinara a Camerei Deputaților, iar unul dintre punctele pe care le-a pus pe ordinea de zi este adoptarea initiațivei USR ”Făra penali în funcții publice", potrivit unor surse din PSD.

UPDATE

USR a anunțat într-o postare pe Facebook că inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției „Fără penali în funcții publice” va intra  în dezbaterea Camerei Deputaților în sesiunea extraordinară din prima jumătate a lunii iulie.

"Sperăm să nu fie doar un exercițiu de imagine așa cum s-a întâmplat și cu proiectele USR privind pensiile speciale. Și, totodată, sperăm ca scopul inițiativei cetățenești să nu fie deturnat prin contopirea proiectului cu alte proiecte PSD și PNL sau, și mai grav, să îi fie aduse modificări care să-l facă neconstituțional", spune Uniunea.

+++

Inițiativa "Fără Penali în funcții publice" propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: "Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării."

Pe 9 aprilie 2019, Curtea Constituțională a României a validat constituționalitatea inițiativei.

După pronunțarea Curții Constituționale, inițiativa a intrat în circuitul parlamentar, unde a fost blocată de PSD-ALDE.

Inițiativa "Fără Penali în funcții publice" a strâns peste un milion de semnături, la Parlament au fost depuse 950.000 de semnături, dintre care 830.000 valide de către primării.