Grupul de iniţiativă "Fără penali în funcţii publice" a fost lansat luni de Uniunea Salvaţi România (USR), în prezenţa mai multor personalităţi din domeniul politic, cultural sau social.

"Considerăm că, în momentul de faţă, în societatea din România sunt suficient de mulţi oameni care doresc să avem o clasă politică curată. Sunt suficient de mulţi oameni care doresc să reducem cel puţin, dacă nu să eliminăm, ideea asta că a fura din bani publici este un lucru normal, ideea asta că e normal, condamnat fiind, să conduci destinele naţiunii şi să spui asta cu mândrie 'pentru că se poate'. Lucrul acesta poate fi oprit şi iniţiativa pe care o demarăm astăzi tocmai acest lucru îşi propune: dorim să ridicăm la nivel de principiu constituţional faptul că o persoană condamnată definitiv şi irevocabil nu poate să ne reprezinte şi nu poate să conducă destinele naţiunii", a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele USR, Dan Barna, relatează Agerpres.

El a arătat că acest principiu există în mai multe constituţii europene şi este un principiu prin care legea încearcă să înlocuiască un eventual deficit de morală educaţională şi că se aşteaptă să fie strânse nu doar minimul de 500.000 de semnături pentru ca iniţiativa să poate fi depusă în Parlament, dar chiar peste un milion de semnături.

"Solidaritatea noastră este indispensabilă şi este forţa noastră. Trebuie să fim solidari împotriva răului care ne înconjoară şi ne ameninţă", a declarat, luni, filosoful Mihai Şora, unul dintre semnatarii iniţiativei.

La rândul său, scriitorul Gabriel Liiceanu a precizat că şi-a pus întrebarea cum de s-a ajuns să se pună problema "fără penali în funcţii publice", deoarece, conform normalităţii milenare ale societăţilor europene, nimeni nu gândeşte că furtul poate să facă parte din economia de guvernare a unei societăţi.

Din comitetul de iniţiativă fac parte filosoful Mihai Şora, scriitorul Gabriel Liiceanu, avocatul Mihai Badea, juristul Eugen Vasiliu, pianistul Dan Grigore, activistul civic Valeriu Nicolae, Eugen Iancu - preşedintele Asociaţiei Colectiv, Oana Negru - manager juridic la grupul Rezistenţa, Mihai Tudorică - lider al grupului #Rezistenţa, Klaus Fabriţius - membru al Forumului Democrat al Germanilor din România, precum şi alte persoane.