Biroul Electoral al Municipiului București a acceptat o contestație împotriva renumărării de voturi la sectorul 5 și a respins contestațiile PSD împotriva alegerii lui Cotilde Armand ca primar al sectorului 1.

Biroul Electoral al Municipiului București a hotărât duminică să admită contestațiile depuse la decizia anterioară a Biroului Electoral de sector de renumărare a buletinelor de vot din Sectorul 5, scrie Agerpres.

În 30 septembrie, Biroul Electoral de Circumscripție al Sectorului 5 a admis sesizările PSD Sector 5, PNL Sector 5, Alianței USR PLUS și Asociației Pro Rom Europa privind renumărarea buletinelor de vot din secții. Împotriva acestei decizii au fost depuse contestații de către președintele Biroului Electoral al sectorului 5, locțiitorul și reprezentantul PPU-SL.

„Ca urmare a analizei contestațiilor prin prisma motivelor invocate, a actelor depuse și în lumina dispozițiilor legale aplicabile, Biroul electoral al Circumscripției Municipiului București constată că acestea sunt întemeiate”, se menționează în hotărârea BEM.

BEM „admite contestațiile și schimbă în tot hotărârea contestată, în sensul că respinge sesizările formulate ca inadmisibile”, se precizează în document.

Conform ultimelor date parțiale, la sectorul 5, Cristian Popescu Piedone (PPU-SL) se află pe primul loc, cu 28,08%, Daniel Florea (PSD) are 25,64% și Cristian Băcanu (PNL) 25,24%.

**********

Separat, Clotilde Armand a anunțat că Biroul Electoral București a respins contestațiile PSD la alegerile din Sectorul 1, ceea ce înseamnă că reprezentanta USR-PLUS va fi noul primar din sector, transmite HotNews.

„Biroul Municipiului București a respins în urmă cu câteva minute (11 la 4 voturi) contestațiile PSD împotriva mea. Astfel, în Sectorul 1 nu se mai anulează alegerile și nu se mai renumără voturile. Telenovela pesedistă a contestațiilor s-a terminat. Manipularea abjectă s-a terminat. Știu că le este greu să creadă asta dar de astăzi sunt oficial primarul Sectorului 1”, a scris Armand pe Facebook.

Biroul Electoral al Municipiului București a respins ca neîntemeiată contestația PSD la decizia anterioară a Biroului Electoral Sector 1 privind respingerea cererii de renumărare a voturilor în acest sector.

„Ca urmare a analizei contestațiilor prin prisma motivelor invocate, a actelor depuse și în lumina dispozițiilor legale aplicabile, Biroul Electoral al Circumscripției Electorale nr. 42 a Municipiului București constată că acestea sunt neîntemeiate”, se precizează în hotărâre.

Aspectele vizând o eventuală fraudă electorală au fost analizate și respinse ca nefondate de către Biroul Electoral Central, mai precizează documentul.

Referitor la apariția unor informații și imagini în spațiul public privind păstrarea și manipularea sacilor cu buletinele de vot, acestea nu intră în competența Biroului Electoral al Circumscripției Electorale nr. 42 a Municipiului București, urmând a fi analizate de autoritățile competente în acest sens, se mai arată în hotărâre. PSD a cerut renumărarea voturilor și, ulterior, reluarea votului în Sectorul 1, invocând o fraudă electorală, după ce au apărut în spațiu public imagini cu persoane care intră într-o cameră unde, posibil, sunt depozitate buletinele de vot.

Poliția București și procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 s-au autosesizat și fac cercetări în două dosare penale.

Potrivit ultimelor date parțiale, Clotilde Armand (PNL, USR PLUS) se află pe primul loc la alegerile locale cu 40,95% din voturi.