Persoanele care intră în România nu mai trebuie să prezinte certificatul COVID sau rezultatul negativ al unui test, însă Formularul de Localizare a Pasagerului (PLF) va rămâne în vigoare până la abrogarea legislației.

"Astăzi este prima zi în care efectele stării de alertă instituită în România în urmă cu doi ani s-au încheiat. În privința certificatului verde și altor condiții de intrare în țară care erau utilizate în contextul pandemiei de COVID-19, în urma hotărârii CNSU de ieri care ridica starea de carantină pentru persoanele care nu prezentau certificatul verde sau teste negative la intrarea în țară, ca o consecință a acestei hotărâri, nicio persoană care va pătrunde pe teritoriul României fără să aibă certificat verde sau un astfel de test nu va avea nevoie de carantină. Ca atare, rămâne util ca document, pe care cetățenii români îl pot utiliza în alte țări care au menținut această formulă, necesitatea certificatului verde. Rămâne, așadar, un document util, dar nu necesar pentru a intra în România fără să intri în carantină", a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, citat de Agerpres.

El a explicat și că Formularul de Localizare a Pasagerului rămâne în vigoare până la abrogarea OUG nr.129/2021.

"Pentru cei care intră în România va trebui să fie completat. După cum știți, introducerea PLF în România a apărut ca urmare a unui context european, în care tot mai multe state l-au introdus pentru a putea veni în sprijinul celor care erau afectați sau în risc de a fi contaminați de virusul SARS-CoV-2. Și, în acest moment, din câte am fost informat, există demersuri de a renunța și România la un astfel de document. Până când, însă, nu se va întâmpla acest lucru, deci pe toată perioada de valabilitate a acestui act normativ, OUG 129/2021, rămâne în vigoare. Deci, facem un apel în continuare ca cetățenii români să continue să își proceseze, să-și completeze aceste formulare până când actul normativ în vigoare va fi abrogat", a mai declarat Cărbunaru. 

Totuși, ,inistrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat marți că la intrarea în țară nu se va mai solicita nici formularul de localizare a călătorilor (PLF). Reamintim că necompletarea formularului se pedepsește cu amendă între 500 de lei și 3.000 de lei.

Până la ora transmiterii acestei știri, Guvernul nu a lămurit situația.