Liderii Coaliției PSD-PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, susțineau cu totul altceva în luna mai 2023 când era vorba de taxe și impozite. Asigurările lor ferme că acestea nu vor crește au durat puțin.

Pe 1 mai, când se pregătea să ajungă premier, șeful PSD vorbea la Antena 3 despre faptul că "pensiile și salariile nu vor fi tăiate si nici nu se ia in calcul vreo majorare de taxe".

"Nu taie nimeni niciun salariu, nu taie nimeni nicio pensie! Am hotărât în coaliția ca o prioritate să fie noua lege a salarizării, pentru că nu mai putem crea tot timpul excepții. Nu mărește, nimeni, nicio taxă", a punctat Ciolacu.

În mai 2023, pe finalul madatului de premier, Nicolae Ciucă spunea că Ministerul de Finanțe va face o analiză care va fi gata în aproximativ două săptămâni și apoi urmează dezbaterile pe măsurile de modificare a Codului Fiscal, a declarat miercuri Nicolae Ciucă, însă "anul acesta nu vor fi introduse taxe noi".

"Vom căuta ca prin măsurile pe care le vom lua să asigurăm o optimizare  a mediului fiscal. Nu cred că în momentul de față trebuie să vorbim de taxe noi, în condițiile în care vedem care e contextul în care ne desfășurăm activitatea. Odată ce la Ministerul de Finanțe se vor finaliza aceste analize și dezbaterile vom anunță și măsurile. Anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare, nu vom avea taxe noi", spunea Nicolae Ciucă.

Tot el a plusat afirmând că "nu putem vorbi azi de taxe care să vină peste noapte și să impacteze negativ asupra planurilor de business".

De-a lungul verii, cei doi au continuat să susțină că nu e vorba de nicio taxă nouă.

+++

Discursurile sunt acum total diferite, excepție făcând Nicolae Ciucă, care nu prea este prezent în ultima perioadă în spațiul public. Reamintim că Guvernul se pregătește să meargă în Parlament pentru a-și asuma răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale, care prevede majorări de taxe și tăieri de beneficii.