Concluzia a fost trasă de senatorul PSD Robert Cazanciuc după întâlnirea lui Frans Timmermans cu membrii Comisiei speciale parlamentare pentru legile Justiţiei.

Senatoarea PNL Alina Gorghiu a declarat că prim-vicepreşedintele Comisiei Europene le-a comunicat membrilor Comisiei speciale parlamentare privind legile Justiţiei că, după multă vreme, ochii statelor europene sunt atinţiti spre situaţia din România. Totodată, Timmermans le-a recomandat politicienilor să coopereze cu sistemul judciar, să comunice "constant şi des" cu CE şi i-a sfătuit să nu evite Comisia de la Veneţia.

În privinţa MCV, oficialul european a atras atenţia României să nu se înece "la final de maraton", a mai spus Gorghiu.

Deputatul PNL Ionel Cupşa a precizat că Timmermans a comunicat faptul că nu mai există un deadline pentru ridicarea MCV şi că depinde doar de România ca mecanism să fie eliminat, la fel cum tot de ţara noastră depinde şi primirea în Spaţiul Schengen. 

Senatorul USR Edward Dircă a declarat la Digi 24 că oficialul CE i-a avertizat că la Bruxelles există voci care cer activarea art. 7, în timp ce senatorul PSD Robert Cazanciuc a susţinut că nu a auzit această declaraţie.

Dircă a mai spus că Frans Timmermans i-a sfătuit să coopereze cu Executivul european şi cu Comisia de la Veneţia şi să nu se gândească la ei, ci la societate atunci când fac legi.

La sfârşitul intervenţiei la Digi 24, Cazanciuc a lăsat să-i scape concluzia acestei întâlniri dintre Timmermans şi membrii Comisiei speciale: "fiecare a înţeles ce-a vrut".

Senatorul PSD Florin Iordache a ţinut-o cu lipsa de comunicare, dând asigurări că politicul nu intervine în sistemul judiciar: "Tot ce am făcut în Parlament a fost să redăm justiţiei locul său".

"Toate acele modificări care suscitau nemulţumire au fost eliminate. Ceea ce avem noi de făcut este ca legislaţia să fie în acord cu legislaţia europeană şi cu hotărârile CEDO”, a declarat Iordache.

El a mai spus că parlamentarii vor ţine cont de observaţiile Comisiei de la Veneţia.

În privinţa MCV, Iordache a precizat că România se apropie de "finish".

Tăriceanu: Majoritatea obiectivelor MCV au fost internalizate de o manieră corespunzătoare

După întrevederea cu Timmermans, președintele Senatului a publicat un comunicat în care apreciază că vizita prim-vicepreședintelui Comisiei la București este "un element necesar " al relației de normalitate cu instituțiile europene.

Tăriceanu a evidențiat "promovarea activă de către Parlamentul României a respectului pentru valorile fundamentale și principiile europene și a tratamentului egal al statelor membre și al cetățenilor, drept dezideratele viitorului construcției europene".

Referitor la Mecanismul de Cooperare și Verificare, președintele Senatului a reiterat importanța sprijinului și cooperării din partea Comisiei pentru "încheierea neîntârziată" a acestei etape care grevează statutul României de membru cu drepturi depline în UE.

"Decizia Comisiei de a ridica mecanismul este așteptată pentru a încheia situația curentă în care România este evaluată în paralel prin mai multe instrumente cu aceleași obiective. A precizat în acest sens că rapoartele Comisiei publicate în ultimii ani au confirmat faptul că majoritatea obiectivelor MCV au fost internalizate de o manieră corespunzătoare în politicile și strategiile naționale". se arată în comunicat.

În ceea ce privește modificarea codurilor penal și de procedură penală, Tăriceanu a anunţat că, la nivelul Ministerului Justiției, a fost finalizat și adoptat proiectul de lege de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală pentru punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.