Concluzia a fost trasă de senatorul PSD Robert Cazanciuc după întâlnirea lui Frans Timmermans cu membrii Comisiei speciale parlamentare pentru legile Justiției.

Senatoarea PNL Alina Gorghiu a declarat că prim-vicepreședintele Comisiei Europene le-a comunicat membrilor Comisiei speciale parlamentare privind legile Justiției că, după multă vreme, ochii statelor europene sunt atințiti spre situația din România. Totodată, Timmermans le-a recomandat politicienilor să coopereze cu sistemul judciar, să comunice "constant și des" cu CE și i-a sfătuit să nu evite Comisia de la Veneția.

În privința MCV, oficialul european a atras atenția României să nu se înece "la final de maraton", a mai spus Gorghiu.

Deputatul PNL Ionel Cupșa a precizat că Timmermans a comunicat faptul că nu mai există un deadline pentru ridicarea MCV și că depinde doar de România ca mecanism să fie eliminat, la fel cum tot de țara noastră depinde și primirea în Spațiul Schengen. 

Senatorul USR Edward Dircă a declarat la Digi 24 că oficialul CE i-a avertizat că la Bruxelles există voci care cer activarea art. 7, în timp ce senatorul PSD Robert Cazanciuc a susținut că nu a auzit această declarație.

Dircă a mai spus că Frans Timmermans i-a sfătuit să coopereze cu Executivul european și cu Comisia de la Veneția și să nu se gândească la ei, ci la societate atunci când fac legi.

La sfârșitul intervenției la Digi 24, Cazanciuc a lăsat să-i scape concluzia acestei întâlniri dintre Timmermans și membrii Comisiei speciale: "fiecare a înțeles ce-a vrut".

Senatorul PSD Florin Iordache a ținut-o cu lipsa de comunicare, dând asigurări că politicul nu intervine în sistemul judiciar: "Tot ce am făcut în Parlament a fost să redăm justiției locul său".

"Toate acele modificări care suscitau nemulțumire au fost eliminate. Ceea ce avem noi de făcut este ca legislația să fie în acord cu legislația europeană și cu hotărârile CEDO”, a declarat Iordache.

El a mai spus că parlamentarii vor ține cont de observațiile Comisiei de la Veneția.

În privința MCV, Iordache a precizat că România se apropie de "finish".

Tăriceanu: Majoritatea obiectivelor MCV au fost internalizate de o manieră corespunzătoare

După întrevederea cu Timmermans, președintele Senatului a publicat un comunicat în care apreciază că vizita prim-vicepreședintelui Comisiei la București este "un element necesar " al relației de normalitate cu instituțiile europene.

Tăriceanu a evidențiat "promovarea activă de către Parlamentul României a respectului pentru valorile fundamentale și principiile europene și a tratamentului egal al statelor membre și al cetățenilor, drept dezideratele viitorului construcției europene".

Referitor la Mecanismul de Cooperare și Verificare, președintele Senatului a reiterat importanța sprijinului și cooperării din partea Comisiei pentru "încheierea neîntârziată" a acestei etape care grevează statutul României de membru cu drepturi depline în UE.

"Decizia Comisiei de a ridica mecanismul este așteptată pentru a încheia situația curentă în care România este evaluată în paralel prin mai multe instrumente cu aceleași obiective. A precizat în acest sens că rapoartele Comisiei publicate în ultimii ani au confirmat faptul că majoritatea obiectivelor MCV au fost internalizate de o manieră corespunzătoare în politicile și strategiile naționale". se arată în comunicat.

În ceea ce privește modificarea codurilor penal și de procedură penală, Tăriceanu a anunțat că, la nivelul Ministerului Justiției, a fost finalizat și adoptat proiectul de lege de modificare a Codului Penal și Codului de Procedură Penală pentru punerea în acord cu deciziile Curții Constituționale.