Senatorul PSD Mihai Fifor a spus marți că Parlamentul se va mobiliza pentru adoptarea legii privind instituirea stării de alertă, astfel încât aceasta să fie în vigoare pe 15 mai. El spune Guvernul dă dovadă din nou de o ”incompetență crasă”.

”Guvernul PNL a trimis Parlamentului proiectul legii privind instituirea stării de alertă și solicită adoptarea în regim de urgență. PSD cere însă Guvernului să ofere de urgență date clare, reale și complete asupra situației actuale pentru ca Parlamentul să dezbată și adopte în deplină cunoștință de cauză proiectul de lege care instituie starea de urgență. Guvernarea PNL a distrus în șase luni toate lucrurile bune făcute în ultimii trei ani de PSD pentru oameni și economie. Unul dintre artizanii dezastrului este ministrul Finanțelor, Forin Cîțu, împotriva căruia PSD a depus încă o moțiune simplă pentru a determina înlocuirea sa. Acum, Guvernul PNL vine și cere adoptarea în regim de urgență a proiectului de lege privind starea de urgență, dar nu oferă datele necesare pentru ca parlamentarii să voteze în cunoștință de cauză”, a scris Fifor pe Facebook.

Senatorul PSD a mai precizat că, deși Guvernul dă dovadă din nou de ”o incompetență crasă”, încurcând termenele necesare pentru adoptarea unui astfel de proiect, ”Parlamentul se va mobiliza și va adopta cât de repede se poate proiectul de lege, astfel încât să avem o lege în vigoare pe 15 mai”.

Mihai Fifor a adăugat că sunt o serie de chestiuni care trebuie rezolvate: ”Suntem de acord că prudența este necesară în situația dată, dar pe de altă parte este inadmisibil ca, de exemplu, să nu se ofere nicio perspectivă ori soluție industriei HORECA”.

”Restaurantele rămân închise, nu se știe clar dacă se pot ori nu deschide terasele. De asemenea, contravențiile vor fi aplicate în temeiul OUG2/2001, care însă, în absența unor prevederi clare, neinterpretabile și unitar aplicate vor permite în continuare abuzuri. Starea de alertă, în redactarea guvernului, permite demiterea abuzivă a unor șefi de instituții sau numirile clientelei politice în anumite funcții. O mare problemă e și învățământul online, fiind cel puțin 250.000 de copii care n-au acces nici la calculatoare, nici la tablete și nici la internet”, a afirmat Fifor.

Legea privind starea de alertă se află marți pe ordinea de zi a Senatului, dar mai întâi trebuie ca parlamentarii din Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări să întocmească raportul.


Ce prevede proiectul de lege care reglementează starea de alertă

Mai mult pe EurActiv »