Candidatul PSD la Primăria Generală, Gabriela Firea, a declarat, vineri, că, dacă bucureștenii doresc construirea unei mari moschei la București, aceasta trebuie realizată în urma unui referendum local și a unor consultări publice.

UPDATE

Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Ludovic Orban, a declarat, vineri, într-un interviu pentru HotNews.ro, că nu va autoriza proiectul unei moschei în București, dacă va ajunge primar.

"Nu voi autoriza moscheea lui Ponta. Eu nu m-am operat în Turcia, ca Victor Ponta. Pe de altă parte, un primar general trebuie să acționeze în numele cetățenilor municipiului București. Iar eu știu cu precizie că acest proiect nu este sprijinit de cetățenii municipiului București", a explicat Orban.

+++

"Dacă bucureștenii vor dori să se construiască și o moschee la București, administrația va trebui să facă ceea ce cred aceștia. Mi se pare foarte important ca atât polticienii care au funcții guvernamentale, cât și cei care sunt reprezentanți ai administrației publice locale să nu mai ia decizii după cum cred ei înșiși și familia lor eventual, ci doar după o consultare publică foarte serioasă, după un referendum, chiar dacă nu neapărat din punct de vedere legal, ci o consultare cât mai largă publică”, a declarat Firea, la sediul central al PSD, potrivit News.ro.

Dacă răspunsul va fi "da", autoritățile vor trebui să acționeze în consecință, iar dacă există "nemulțumiri, ezitări, frustrări, atunci nu cred că trebuie să obligăm bucureștenii să suporte din bugetul lor ceva cu care ei nu sunt confortabili", a mai declarat Gabriela Firea.

Președintele Turciei, Recep Erdogan, a declarat, miercuri, la Ankara, într-o conferință comună cu președintele Klaus Iohannis, că proiectul moscheii care urmează să fie construită în București se afă în faza obținerii autorizațiilor.

"În timpul vizitei făcute la București (în aprilie 2015 - n.r.), am discutat această chestiune cu domnul președinte Iohannis. În momentul de față, colegii noștri lucrează pentru a obține autorizațiile necesare. Avem și un proiect definitivat, dar în momentul de față dorim să îl dezvoltăm", a afirmat Erdogan.

Președintele turc consideră că o astfel de moschee ar fi "expresia cea mai frumoasă a dialogului și solidarității dintre cele două țări".

Klaus Iohannis a afirmat, la rândul său, că poate "confirma" faza în care s-a ajuns în ceea ce privește moscheea de la București.

"Chestiunea este de competența primăriei și se lucrează la aceste documentații", a spus șeful statului.