Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat luni pentru B1 TV că nu ar mai avea curaj acum să vină cu o propunere de genul vinietei Oxigen.

„E un regret că nu s-a putut accepta proiectul Oxigen. Proiectul a fost retras, am renunțat el. Dacă vreodată populația îl va accepta, probabil va fi altcineva care îl va implementa. Vă dați seama că eu acum nu mai am curaj să vin cu astfel de propuneri, după ce posibilii mei contracandidați la primărie au răbufnit contra acestui proiect, deși știau că e bun și se practică pe scară largă în Europa”, a declarat Gabriela Firea, potrivit sursei citate.

+++

Vinieta Oxigen a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, iar din martie urmau să se aplice amenzile pentru cei care nu îndeplineau condițiile. Autoturismele a căror normă de poluare este Non euro, Euro 1 și Euro 2 urmau să fie interzise complet în zona centrală a Bucureștiului, iar acestea mai puteau circula pe restul arterelor doar dacă șoferii își vor achiziționau vinieta Oxigen.

Autoturismele cu motorizare Euro 3 și Euro 4 puteau circula prin centrul Capitalei doar în urma achiziționării vinietei. Cei care nu aveau să fie afectați de restricții urmau să fie șoferii mașinilor Hibrid, Electrice, Euro 5 și Euro 6, dar și motocicletele.

Pe 25 martie, primarul Capitalei a anunțat că renunță la taxa Oxigen și i-a acuzat pe bucureșteni că nu-și doresc măsuri antipoluare și restricții de trafic.