Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei care nu a reușit să câștige alegerile, s-a plâns într-un lung mesaj pe Facebook de faptul că se aștepta să piardă alegerile "din cauza candidaților numeroși din centru-stânga bazinului politic".

Firea își începe mesajul prin a mulțumi celor 161.761 de bucureșteni care au votat-o duminică, adăugând că este convinsă că au votat-o "cu mintea, inima, credința și empatia lor, așa cum i-am rugat în campanie".

"O campanie mult prea scurtă, față de nevoia de a aduce aminte ce am realizat ca primar general și, mai ales, pentru a explica ce voiam să rezolv în continuare. Întotdeauna am reacționat cu modestie și demnitate atunci când am fost câștigătoare, în frunte; așa voi rămâne și acum, când ocup locul doi. De aceea, nu mă voi apăra învinovățind pe altcineva. Îmi fac doar mie reproșuri din care, cu siguranță, am să învăț pentru viitor. Și, a propos de viitor, din păcate observ că sunt anumiți analiști mai preocupați de "cariera mea politică” decât de viața oamenilor, de cum vor trăi ei de-acum înainte în București : mai bine, la fel sau mai puțin bine", a mai scris Firea.

Candidata PSD a mai adăugat că "un parcurs politic al cuiva este un fir de nisip comparativ cu existența oamenilor. Soarta lor ar trebui să ne preocupe pe toți".

De asemenea, ea a făcut o listă cu reproșuril pe care și le aduce: "Nu am reușit să mă întâlnesc cu mai mulți bucureșteni, nu am ajuns în toate cartierele din cele șase sectoare, nu a fost timp să dezbat problemele Capitalei cu mai multe organizații, asociații, entități civice, nu am reușit să particip la mai multe interviuri radio, televizate sau din presa scrisă, în această lună intensă".

Ea mai găsește justificări pentru eșecul său și prin faptul că "este posibil ca în puținele apariții în mass media să fi vorbit prea tehnic, prea administrativ, limbajul acesta este rodul muncii și experienței dar nu e creator de emoție și nu este deloc atractiv".

Ce nu-și reproșează Firea este că a acceptat să candideze "pe ultima sută de metri, când ceilalți candidați erau în plină pre-campanie, lansați cu bugete imense și nemăsurate de instituții".

"Răspunsul meu negativ, la 1 noaptea, după 16 ore de ședință, într-un moment de criză pentru partid și pentru coaliție ar fi însemnat egoism și că mă gândesc doar la imaginea mea care ar fi suferit dacă pierdeam. Nu sunt un astfel de om. Am fost și voi fi un coleg devotat, loial, cu dorința de a face bine oamenilor, chiar cu sacrificii personale. Am dovedit-o, în timp, de multe ori. Mă așteptam să pierd, din cauza candidaților numeroși din centru-stânga bazinului politic, dar nu la o diferență atât de mare. Vom analiza cu toții care au fost cauzele, în afară de campania dură, intensă, fără precedent, dusă împotriva mea de un an de zile (când aveam 10 puncte peste actualul primar general) și aglomerarea culoarului politic. Vor mai fi examene politice anul acesta și trebuie să ne pregătim mai bine", a continuat fostul edil al Bucureștiului.

Printre altele, ea consideră că "și un scor mic trebuie să ne dea de gândit, dar și un scor mare. O reușită înseamnă așteptări imense din partea cetățenilor și promisiuni ce trebuie îndeplinite".