Primarul Capitalei Gabriela Firea spune că a propus înființarea unei noi structuri, a unui secretariat de stat București dupa modelul Marii Britanii, unde există ministrul pentru Londra.

Firea a explicat pentru HotNews.ro de ce ar fi nevoie de această nouă structură: "Pentru că avem foarte multe blocaje, oameni din ministere care frânează proiectele Capitalei fără niciun motiv real, atunci când ajung la avizare. Bucureștiul este cea mai mare aglomerare urbană, cel mai mare centru universitar, aici sunt instituțiile centrale ale statului, ambasadele, evenimentele internaționale. Sunt țări care au în jur de 3 milioane de locuitori. Noi nu vrem discriminare pozitivă, ci corectitudine”.

Nu este încă foarte clar ce probleme va avea de rezolvat acest secretariat de stat, care vor fi atribuțiile noii structuri, cine o va conduce și cum va evita suprapunerile de competență cu primăriile de sector și primăria Capitalei. „Se simte nevoia acestei structuri. În Anglia există ministerul Londra, noi măcar un secretariat de stat să avem”, a mai spus Gabriela Firea.

Guvernul britanic include poziția de ministru pentru Londra, deținută în prezent de conservatorul Jo Johnson, în cadrul Departamentului pentru Transporturi.

Gabriela Firea susține că secretariatul de stat va asigura suport legislativ referitor la sevicii publice pentru care Ministerul Dezvoltării este inițiator, suport legislativ pe probleme de urbanism, coordonarea lucrărilor din zona București și zona limitrofa, plus investiții ale altor ministere sau autorități centrale, companii de stat în zona București.