Directorul SRI, Eduard Hellvig, a dispus constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale în cazul prim-adjunctului său, Florian Coldea, care a fost suspendat din funcție.

Purtătoarea de cuvânt a președintelui a declarat, vineri, că Iohannis l-a chemat, joi, pe Coldea la Cotroceni, pentru a avea discuții. Mădălina Dobrovolschi a precizat că nu are informații despre ce a discutat președintele cu generalul Coldea. 

+++

Serviciul Român de Informații (SRI) a anunțat că, în urma dezvăluirilor făcute, miercuri seară, de fostul deputat dispărut Sebastian Ghiță, a început o anchetă, iar până la finalizarea verificărilor generalul-locotenent Florian Coldea este pus la dispoziția directorului SRI.


Eduard Hellvig îi va prelua, de altfel, și atribuțiile, potrivit unui comunicat al SRI.

"În urma informațiilor apărute în spațiul public referitoare la domnul general-locotenent Florian Coldea și care au fost supuse unor verificări preliminare,  directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a dispus, conform procedurilor, constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale", anunță SRI în comunicat.

"În acest sens, până la finalizarea verificărilor, domnul general-locotenent Florian Coldea este pus la dispoziția Directorului, potrivit prevederilor legale, iar atribuțiile funcției de prim-adjunct al Serviciului Român de Informații vor fi preluate de către Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig", potrivit sursei citate.

Sunt analizate toate circumstanțele prezentate public, precum și documentele puse la dispoziție de general-locotenent Florian Coldea, potrivit SRI.

SRI precizează că a dezvoltat mecanisme interne de investigare a oricăror indicii cu privire la încălcări ale legii ori a cadrului normativ intern, pe baza unei metodologii și proceduri validate în timp, iar structuri interne specializate și subordonate directorului instituției întreprind, ori de câte ori situația o impune, măsuri complexe de verificare a informațiilor cu privire la posibile încălcări ale legii ori a ordinelor și regulamentelor militare și, ulterior, adoptă măsurile adecvate.

Numele lui Florian Coldea a fost vehiculat de mai mulți oameni politici în legătură cu diverse numiri în funcție sau cu acțiuni ale justiției. Printre cei care l-au invocat pe Coldea s-au numărat Elena Udrea, Traian Băsescu și, recent, Sebastian Ghiță, care l-a menționat în fiecare dintre cele șapte apariții ale sale la televiziunea pe care o controlează, scrie News.ro.

Sebastian Ghiță, dispărut din 21 decembrie, a povestit, miercuri seara, despre concediile pe care le-a petrecut cu Florian Coldea, în Seychelles, în 2010, și în Toscana, în 2012, unde ar fi fost și Vasile Dâncu. Sebastian Ghiță a prezentat și o fotografie în care a susținut că se află soția sa și soția lui Coldea, la Disneyland.