Consiliul Economic și Social (CES) reacționează critic la adresa premierului după ce Florin Cîțu a afirmat miercuri că proiectul de lege privind închiderea localurilor care organizează petreceri nu a primit avizul Consiliului.

În briefingul de presă susținut miercuri la finalul ședinței de Guvern, premierul Cîțu a declarat că există toate avizele pentru proiectul de modificare și combatere a Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, având ca obiect de reglementare instituirea măsurii complementare a suspendării activității, pe o perioadă determinată, pentru operatorii economici care nu respectă măsurile de prevenire și combatere a răspândirii coronavirusul SARS-CoV-2, dar nu și cel al CES.

"CES, așa cum ne-a obișnuit și în alte dăți, ori vine cu propuneri să creștem salarii, să creștem cheltuieli. Eu v-am spus că e nevoie de reformă și la CES și mergem mai departe și cu asta. Avem în PNRR chiar niște bani incluși pentru reformă în acest sector. Da, mi se pare o obstrucționare ciudată, dar nu ne oprim aici, vom veni cu acest proiect de lege. Avem și mâine ședință de guvern, dacă se poate, bine, dacă nu, săptămâna viitoare cu siguranță vine proiectul de lege", a spus Florin Cîțu.

Întrebat de presă dacă proiectul a ajuns târziu la CES, Cîțu a replicat că nu, dar "putea să fie direct pus în plen, nu s-a dorit acest lucru, dar îl vom avea de săptămâna viitoare".

În replică, CES a transmis un comunicat de presă prin care răspunde acuzațiilor cu alte acuzații.

"Instituția noastră și-a arătat de fiecare dată deplina disponibilitate și susținere raportat la necesitatea adoptării unor avize în regim de urgență, Plenul Consiliului Economic și Social hotărând, în acest sens, ca ședințele să se desfășoare în fiecare zi de miercuri, la ora 10.00, anterior ședinței săptămânale a Guvernului", se arată în reacția Consiliului.

CES susține căproiectul a fost transmis de Ministerul Afacerilor Interne, prin fax, în seara zilei de ieri, 6 aprilie, la ora 18:51, iar suplimentarea ordinii de zi a ședinței de astăzi, 7 aprilie, de la ora 10:00, nu a mai fost posibilă, la baza acestei hotărâri aflându-se considerente de ordin legal, fiind necesar ca proiectul de act normativ să fi fost anterior analizat în cadrul comisiilor de specialitate.

"În pofida faptului că Legea nr. 248/2013 privind organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prevede un termen de avizare de 10 zile lucrătoare, în cursul dimineții de mâine, 8 aprilie, vor fi organizate ședințele comisiilor de specialitate, iar, la ora 14:00, ședința Plenului, având ca unic punct înscris pe ordinea de zi avizarea proiectului de Lege mai sus menționat.

Facem un apel către Guvern ca, pe viitor, să asigure un timp suficient pentru analizarea impactului proiectelor de acte normative transmise spre avizare. Totodată, pentru a putea să ne realizăm în bune condiții rolul conferit de Constituția României prin art. 141, solicităm Guvernului să asigure Consiliului Economic și Social posibilitatea de a aloca un timp mai lung de analiză în cazul proiectelor de acte normative cu impact major, cu încadrarea în termenul legal de 10 zile lucrătoare", mai spune instituția.