Turiștii care merg la mare nu vor mai trebui să poarte mască de protecție începând cu 1 iunie, dar trebuie să respecte distanțarea fizică, a anunțat, joi, premierul Florin Cîțu.

"Pentru 1 iunie putem să vorbim deja de eliminatul purtatului măștii pe plajă. Aici este deja un consens. Am venit cu o condiție - o distanțare pe plajă între șezlonguri. Cred că această condiție minimă putem deja să o anunțăm: fără mască pe plajă de la 1 iunie", a declarat premierul în cadrul unei vizite în județul Constanța.

Premierul a mai spus că din partea industriei ospitalității a primit propuneri foarte bune. El a precizat că s-ar putea să existe o aplicație prin care să se poată vedea cine este vaccinat și cine nu atunci când merge la un local sau pe baza CNP-ului. 

Întrebat dacă Neversea, eveniment care are loc la mare, și Untold, care se ține la Cluj, au șanse să fie organizate în acest an, Cîțu a declarat că speră ca ele să se poată desfășura, dar doar după 1 august. 

De asemenea, Comitetul interministerial care discută măsurile de relaxare va analiza și posibilitatea prelungirii programului operatorilor economici. "După 1 iunie putem să discutăm asta. Dacă ne uităm, În România nu mai este niciun județ în zona roșie, deci putem să ne gândim la o relaxare", a completat Cîțu.

Totodată, încă nu se discută despre eliminarea declarațiilor pe propria răspundere pentru circulația pe timp de noapte, restricționată între orele 22:00 și 05:00.