Premierul Florin Cîțu spune că înțelege îngrijorarea accentuată a românilor în privința creșterii prețurilor la energie.

”Trebuie să venim cu soluții. Bineînțeles că soluția asupra prețurilor nu poate să vină de la premier, trebuie să găsim soluțiile împreună. Vă spun din capul locului că nu vom interveni pentru a plafona prețurile”, a declarat marți premierul Florin Cîțu, la debutul întâlnirii cu ministrul energiei, Virgil Popescu, ministrul muncii, Raluca Turcan, și cu reprezentanți ai ANRE, Transelectrica, OPCOM și Consiliului Concurenței.

”Această creștere a prețurilor este peste tot în UE. În același timp, am înțeles și problema noastră, aceea că trebuie să importăm energie și nu producem cât este trebuie ... Eu sunt gata să îmi asum acest obiectiv, împreună cu dvs, pentru că este clar că avem nevoie de o independență energetică a României. Asta am înțeles eu din ceea ce s-a întâmplat în această perioadă: o creștere a consumului, a trebuit să creștem importul și suntem dependenți de prețul energiei în UE. În Spania, de exemplu, s-au triplat prețurile. Dar noi avem resursele pentru a avea independența energetică a României”, a spus premierul.

Pe termen scurt, el a propus a compensare a unei părți din factura la energie pentru această iarnă:

”În primul rând, o soluție pe care am propus-o, de a compensa o parte din factura pentru consum în această iarnă. Trebuie să îi găsim forma finală cât mai repede. Trebuie să explicăm oamenilor de ce au crescut prețurile la energie. În România, un paradox, producția energetică este în majoritate făcută de companii de stat. Oameni numiți în funcții politic. Eu nu aș vrea să se întâmple, și am spus despre companiile de stat, această reformă a avut ca obiectiv eliminarea ineficiențelor. Nu vreau să descoperim că o parte din creșterea facturii la consumatorul final se datorează din transferul unor ineficiențe ale companiilor de stat către consumatorul final. Dacă așa ceva se întâmplă, vom lua cele mai dure măsuri. Nu vreau ca o companie să își umfle profiturile dintr-o situație conjuncturală”.